LADEN

Typ om te zoeken

Jaarverslag Berkshire Hathaway

Laatste Nieuws

Jaarverslag Berkshire Hathaway

Afgelopen vrijdag is Warren Buffett weer met zijn jaarverslag gekomen. Over 2007 heeft hij een netto winst van 11% weten te realiseren. Hiermee komt zijn jaarlijkse winst sinds 1965 uit op 21,1%. De S&P index heeft vorig jaar, inclusief dividend, 5,5% weten te halen. Wederom dus een overduidelijk outperfpormance door Warren Buffett.
Berkshire Hathaway bestaat momenteel uit 76 bedrijven.
In het jaarverslag staat een berekening van Warren Buffett, die door niet veel beleggers begrepen zal worden. Het is over een onderwerp waar ik in wezen vorige week ook al even over bezig was.
Het gaat over het gemiddelde resultaat.
De Dow Jones is in de 20e eeuw gemiddeld 5,3% gestegen. De minst actieve beleggers, die simpelweg de index volgen, halen bijna dat percentage, omdat ze toch wat kosten moesten maken, maar verder hetzelfde resultaat als de index behaalden.
Dan blijven de actieve beleggers over. Die maken veel meer kosten omdat ze actief zijn. Toch is er geen ruimte over vanuit de gemiddelde winsten. Immers, de inactieven die simpelweg de index volgen (lees, veel van de grote beleggingsfondsen en pensioenfondsen) hebben geen gaten laten vallen. De actieve beleggers (veelal particuliere beleggers) moeten dus over het geheel genomen fors verloren hebben, want ze kunnen hun hogere kosten niet compenseren met hogere gemiddelde inkomsten. Immers, de 5,3% jaarlijkse winst kan maar één keer vergeven worden.
Een aardige gedachte is dat de Dow Jones in 2099 tot 2.000.000 punten moet stijgen om de 5,3% jaarlijkse groei die ze in de 20e eeuw kende, vol te houden. Er zijn zelfs beleggers die denken dat 10% jaarlijkse groei mogelijk is. In dat geval zou de Dow Jones tot 24.000.000 moeten stijgen. We zijn nu ondertussen al 8 jaar verder en we staan nog ronde de 13.000. Iets zegt me dat we die twee miljoen al niet halen, laat staan de 24 miljoen.
Die twee miljoen is echter wel nodig, willen veel bedrijven hun pensioenplannen kunnen betalen. Warren Buffett laat ons al in 2008 meegenieten van een bubble die ergens in de loop van deze eeuw heel wat stof zal doen opwaaien. Met geen mogelijkheid kunnen de bedrijven de pensioenverplichtingen voldoen. Heel wat werknemers zullen dus van een koude kermis thuiskomen, denkende dat ze een mooi pensioen hebben, terwijl de bedrijven erachter dat pensioen helemaal niet gereserveerd hebben.
Het hele jaarverslag treft u hier aan:
http://www.berkshirehathaway.com/2007ar/2007ar.pdf
Wilt u sneller meer weten van Warren Buffett, kijkt u dan op onze pagina over Warren E. Buffett.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *