LADEN

Typ om te zoeken

Is het al tijd te gaan kopen?

Laatste Nieuws

Is het al tijd te gaan kopen?

De beurskoersen zijn fors gezakt en (bank)analisten zeggen vaak dat het weer tijd is om te kopen, maar is dat dan ook zo?
Vergis u niet, beroeps analisten werken voor de banken. Ze krijgen hun loon van de bank en/of broker en dat krijgen ze omdat ze hun geld waard zijn.

Hoe komt dat?

Analisten en columnisten die in dienst zijn van de financiële wereld zorgen voor omzet. Hun artikel over een bepaald bedrijf dat zulke mooie vooruitzichten heeft, zorgt er voor dat beleggers dat aandeel kopen. Dat houdt dan weer in, omzet voor de banken en brokers, maar mogelijk ook kopers voor aandelen die de banken nu willen verkopen.
De analisten hoeven niet alleen positieve berichten te schrijven. Immers als beleggers een aandeel verkopen is dat ook handel. Als beleggers net dat aandeel dumpen dat de bank juist wil hebben, dan komt dat de bank ook perfect uit. De bank moet immers op een gegeven moment ook aandelen kopen, om ze later met winst te kunnen verkopen. “Iemand” moet de aandelen aan de bank verkopen…

Op dit moment zijn analisten ondanks alle economische tegenwind vrij positief. Ik las er al één die het had over twaalf dagen in de min, ‘dus’ zou er nu wel een opleving volgen. Ja, van één dag, waarna er weer tien dagen daling kunnen volgen. Zo’n indicator gaat helemaal nergens over.
Ook zou de beurs nu zo goedkoop zijn. Het is maar net waar je het tegen afzet. Hoe krachtig is de huidige economie? Hoe werden aandelen de vorige keer bij een dergelijke economie gewaardeerd?
We moeten immers niet appels met peren gaan vergelijken. Ten opzichte van een beurs in sterke economische tijden is de beurs misschien goedkoop te noemen. De reden is dan vooral de kracht van de economie die anders is.

Gezien de enorme financiële problemen van de overheden, is het de vraag hoe sterk de bedrijven kunnen blijven. Heel wat bedrijven zijn voor hun omzet deels afhankelijk van overheden die nu te zwaar in de schulden zitten.

Ik zie eerlijk gezegd niet in waarom op dit moment aandelen ‘goedkoop’ zouden zijn. Natuurlijk kunnen we ongetwijfeld een paar dagen in koers stijgen, maar serieus een hausse markt zie ik in dit klimaat niet zitten. Er hangt nog heel wat ellende in de lucht.
Er zijn echter bedrijven die nog altijd winstgevend zijn. Wat beleggingsgeld daar in stoppen als de waardering van zo’n aandeel ook heel laag is, dat kan, maar de realiteit is dat de meeste aandelen in mijn ogen pertinent nog niet koopwaardig zijn. Zo ‘goedkoop’ zijn ze immers nog niet.
www.beursaccent.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *