LADEN

Typ om te zoeken

Alternatieven voor Goldmoney (2)

Laatste Nieuws

Alternatieven voor Goldmoney (2)

Zoals ik eerder deze week al schreef, in Nederland is nu ook GoldRepublic actief.
Ze hebben het model van Goldmoney gekopieerd en hebben in mijn ogen totaal overbodig een vergunning bij de AFM aangevraagd en verkregen. Hierdoor is de AFM op een voor haar nieuwe markt gezet. Een markt die binnen Nederland nooit gereguleerd is geweest en dat ook nooit nodig had. Vervolgens is ‘puur toevallig’ Goldmoney door de AFM de wacht aangezegd. Die mag, sinds de AFM vragen ging stellen, geen Nederlandse klanten meer accepteren.

Is GoldRepublic een goed alternatief?

– Ze zijn een alternatief. Er zijn wel enkele zaken duidelijk anders ten opzichte van Goldmoney. Ik som er even enkele op:

1. Ze zijn fysiek en juridisch in Nederland gevestigd. Wie goud en zilver als veiligheid ten ook ondermeer een armlastige en potentieel onbetrouwbare overheid koopt, kan in mijn ogen beter goud en zilver buiten bereik van de Nederlandse overheid kopen. Goldmoney biedt die veiligheid, GoldRepublic niet. Op dit moment is er in Nederland geen sprake van een verbod om goud en zilver te mogen verhandelen of bezitten, maar dat kan veranderen. De handel in fysiek metaal wordt in Nederland tegenwoordig al op verschillende manieren gefrustreerd, mede door toedoen AFM. De trend is dus dat er steeds meer overheids inmenging komt.
2. Ze zijn een nieuwe partij in de markt en hebben niet de ervaring en connecties die Goldmoney heeft. Toen een tijdje terug zilver vrijwel niet te verkrijgen was, kon Goldmoney er met de nodige moeite toch steeds op tijd aan blijven komen. Als Gold Republic toen al in de markt was geweest, was het maar de vraag geweest. Ze moeten zich nog bewijzen in zo’n situatie.
3. GoldRepublic heeft ook een voordeel ten opzichte van Goldmoney. Ze hebben immers de AFM vergunning op zak. Dat maakt dat ze zonder enige twijfel in Nederland actief mogen zijn, terwijl het nu de vraag is of de AFM wel de autoriteit heeft om Goldmoney te verbieden Nederlandse klanten aan te nemen. In feite zijn Nederlandse consumenten ook watjes dat ze zich dit laten gebeuren, maar gezegd moet worden dat Goldmoney wel erg makkelijk voor de druk van de AFM is gezwicht. Het is in feite te gek voor woorden dat u niet mer UW geld naar een buitenlandse aanbieder kunt gaan om daar hun product af te nemen. Dit tergt mijn vrijheidsgevoel. Nu heb ik al een rekening, maar het stoort me mateloos dat onze rechten als vrije burgers blijkbaar zo extreem beperkt kunnen worden. Boven 50.000 euro is alle handel vrij, maar Goldmoney biedt ook dan geen mogelijkheid om klant te worden.
4. Goldmoney is de vernieuwer en is marktleider in alle opzichten. GoldRepublic is in alle opzichten de copy-cat in deze markt. Daarmee is Gold Republic als aanbieder niet persé slechter, maar het zijn volgers, geen baanbrekers. Ik verdenk ze er eerlijk gezegd zelfs van dat ze na het verkrijgen van hun vergunning informeel zijn gaan klagen bij de AFM over het feit dat marktleider Goldmoney geen AFM vergunning had. Immers heeft een partij als BullionVault geen verbod van de AFM aan haar broek gekregen. Is dat omdat BullionVault een mede-eigenaar in de vorm van een Rothschild telg kent, of is het omdat GoldRepublic alleen in haar voorbeeld Goldmoney een serieuze concurrent zag? BullionVault heeft namelijk vrijwel geen Nederlandse klanten.

Als Nederlandse consument moet je afwegen, wacht je tot marktleider en beste aanbieder GoldMoney weer bereikbaar wordt, of ga je in zee met een alternatief dat net iets minder is, maar je profiteert dan wel van de huidige trendmatige koersstijging van goud en zilver.
U zult zelf als belegger die afweging moeten maken.
Ik heb zelf al een account bij Goldmoney en gezien het verbod dat we alleen in Nederland zien, lijkt het niet onverstandig om her en der bij de nodige aanbieders rekeningen te openen en wat vermogen te stallen. Immers, bestaande klanten blijven bediend worden, terwijl nieuwe klanten afgewezen worden. Heel wat beleggers die te lang twijfelden bij Goldmoney hebben enorm rendement aan hun neus voorbij zien gaan. Een rendement waarmee ik net een pracht van een huis heb kunnen kopen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *