LADEN

Typ om te zoeken

Als Insiders kopen

Laatste Nieuws

Als Insiders kopen

Een positieve indicator is het feit als de Insiders van een bedrijf de eigen aandelen  privé ook kopen. Zo heeft de CEO van Aegon net 125.000 aandelen gekocht. Dat wordt dus gezien als positief.

De vraag is of het wel een signaal is. Immers, was het gekocht van geld dat hij al op de privé spaarrekening had staan, of is het een aankoop die hij contractueel moest maken met geld dat hij speciaal daarvoor van het bedrijf gekregen heeft?
Een dergelijke (verplichte) aankoop zou inhouden dat er helemaal geen sprake is van een signaal.
Vaak zijn bedrijven er zo onduidelijk over, dat we er in feite vanuit moeten gaan dat het slechts bedrijfsgeld is dat enige tijd in de vorm van aandelen door de CEO moet worden aangehouden.

Een paar jaar geleden was de CEO van Chesapeake een enorme koper van de eigen aandelen. Hij leende zich suf en van al dat geld bleef bij aandelen kopen. Hij beleende ook zijn eerder gekochte aandelen en kocht daar ook weer aandelen voor. In korte tijd werd hij miljardair. Tot de aandelen inzakten. Er volgde een margin call en in nog veel snellere tijd was hij alles kwijt, maar verloren de andere aandeelhouders ook een vermogen omdat de koers meer dan halveerde.
Het signaal was dat de CEO vreselijk gretig was, maar uiteindelijk was het meer een signaal voor beleggers om zich uit de voeten te maken.
De CEO kreeg eind dat jaar een bonus van 125 miljoen van zijn bestuur. Het was immers zo zielig dat hij zijn vermogen verspeelt had. Andere aandeelhouders kregen niets. Die mochten de rekening betalen. Deze CEO had ooit een mooi loon EN een bonus voor zijn werk gekregen en nadat hij alles verspeelde kreeg hij eea nog een keer! Zo ver durven de CEO’s tegenwoordig te gaan.

Dat zijn dus geen signalen meer als CEO’s aandelen kopen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *