LADEN

Typ om te zoeken

Is er nog leven na groei

Laatste Nieuws

Is er nog leven na groei

De Westerse wereld is economisch gezien volledig ingesteld op groei. Zonder groei geen vooruitgang en zonder vooruitgang is alles negatief.
Zo was het tot nu toe steeds en zo worden onze economen nog altijd opgeleid.
Helaas echter wordt er geen rekening gehouden met het feit dat groei eindig is. Immers is de wereld zo groot als ze is.
Er zijn dus grenzen aan de groei en we kunnen ons maar beter gaan voorbereiden op de situatie na de groei.
De bomen groeien immers niet tot in de hemel. Ooit is de boom volgroeid. Dat houdt niet in dat de boom op dat moment dood gaat.
Zo ook met de economie. Als de groei er uit is zouden we kunnen kijken naar verbeteringen binnen de economie. Bepaalde onderdelen en sectoren zouden mogelijk nog best kunnen groeien. In totaal is er dan misschien geen groei meer, maar er is wel activiteit en verschuiving.
De overgang naar duurzaamheid wordt door veel economen als een bedreiging gezien, maar misschien is het wel eens een enorme zegen. Immers hebben we dan weer een sector die kan groeien. In die hoek creëren we banen en kunnen we vernieuwingen invoeren. Wat eerst werd gezien als het duurder maken van wat we vervuilend al hadden kan wel eens leiden tot effectievere productiewijzen en het uiteindelijk goedkoper kunnen leveren. Immers moet die vervuiling ook ooit weer weggesaneerd worden. Als je niet vervuild scheelt dat veel ellende in de toekomst.
We zullen hoe dan ook moeten zoeken naar leven na de groei, want Europa zal steeds moeilijker groei kunnen vinden. We hebben niet veel grondstoffen meer en Amerika en China zijn wereldwijd de overgebleven voorraden aan het verdelen. Althans, ze verdelen niets, ze kapen het voor elkaars en onze neus weg en daar waar het niet netjes kan, daar wordt gewoon een lading soldaten naar toe gestuurd. (Irak, Afghanistan, Soedan)
Wat Europa straks kan verkopen, is de technologie om schoon en zuinig te produceren. Tenminste, als wij die technieken gaan ontwikkelen. Er zijn nog wel kansen voor Europa, maar we moeten niet te lang treuzelen.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *