LADEN

Typ om te zoeken

André Kostolany over goud

Goud

André Kostolany over goud

Speculant Kostolany was geen voorstander van goud. Iedereen die een terugkeer naar de gouden standaard bepleitte vond hij een volkomen idioot. Immers was het op papier wel een mooi systeem, maar je moet een flink leger hebben om landen te dwingen de regels van de goudstandaard niet op te rekken.
In feite zoals we nu ook zien dat de nieuwe standaard, die van de 3% begrotingstekort binnen de EU keer op keer opgerekt worden.
De goudstandaard binnen de democratie handhaven is vrijwel een onmogelijkheid. Immers kan een meerderheid de vervelende trekjes van die standaard proberen te omzeilen door op dat moment bij meerderheid te besluiten de regels te rekken. Immers wil niemand de negatieve kant van de economie voelen.
Keer op keer heeft men in goede tijd de goudstandaard gehanteerd, om haar als een hete aardappel los te laten als de economische groei een krimp werd.
(Overigens niet veel anders als met onze huidige standaard, die van de hooguit 3% begrotingstekort, die al net zo’n farce is.)
De kwaliteit van een valuta hangt niet af van de gouddekking, maar van het beheer van de staatfinanciën, de productiviteit, het vermogen van de economie en de discipline van de bevolking.
Goud stroomt naar landen waar het goed geregeld is en vertrekt daar waar men de zaak aan het bedonderen is.
Volgens Kostolany is goud doodgewone koopwaar. Het is alleen zo dat goud ‘eerste’ koopwaar binnen de metalen en grondstoffen is.
Kostonaly vond goud niets, maar zijn ervaringen in en rond twee Wereldoorlogen brachten hem wel tot de afsluitende zin: “Ik wil graag erkennen dat onder bepaalde voorwaarden, in speciale gevallen, in een beperkt kader, en tijdelijk, goud een goede geldbelegging kan zijn.
De jaren na 2000 hebben ons geleerd dat die periode er na 2000 is gekomen. André Kostolany overleed in 1999. Hij heeft niet meer hoeven toe te geven dat die speciale periode er dan toch was gekomen. Goud steeg van $300 naar $1900 in 2011. De koers is nu net boven de $1700 te vinden.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *