LADEN

Typ om te zoeken

Is dividend negatief?

Laatste Nieuws

Is dividend negatief?

Dividend is een sigaar uit eigen doos, omdat het uitgekeerde dividend van de koers en daarmee van de waarde van de onderneming af gaat. In feite zegt de onderneming: “hier heb je geld terug, want ik kan er niets mee.”

 

 

Dat is de negatieve kant om er naar te kijken. Een andere visie is dat dividend juist leuk is, omdat je als belegger steeds een stukje van je investering terug krijgt. Het is dus rendement op het door jou ingezette bedrag. De onderneming blijft bestaan, je hebt alleen wat geld terug in de portemonnee gekregen.

 

Het is mij zelf gebleken, maar daar mag u het natuurlijk ook oneens met me over zijn, dat ondernemingen die een klein dividend uitkeren beter op de centen letten en minder snel ‘rare’ overnames doen. Ze hebben namelijk, door de regelmatige dividenduitkeringen, geen overmatige cash positie die op een gegeven moment de CEO in de broekzak brandt.

Juist als er cash in overvloed is, gaan CEO’s gekke dingen doen. Dat geld moet namelijk ook rendement opleveren.
Recent las ik van een analist dat bedrijven die geen dividend uitkeren slechts aandelen hadden die op basis van ‘de volgende idioot die er meer voor over heeft’ verhandeld worden.

Daar ben ik het niet mee eens. De onderliggende onderneming is immers ook iets waard. Door geen dividend uit te keren kan een onderneming het geld zelf blijven inzetten en als ze dat goed doen, dan neemt de intrinsieke waarde van de onderneming alleen maar toe.

Wil je als belegger je geld terug, dan zal je aandelen moeten verkopen. Warren Buffett is juist zo rijk geworden door het geld zelf te blijven beleggen. Toen kon hij maximaal profiteren van rendement op rendement, het achtste wereldwonder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *