LADEN

Typ om te zoeken

De nieuwe trend heet dividend

Laatste Nieuws

De nieuwe trend heet dividend

Een interview met: Paul van den Heuvel -The Dividend Factory

Door Tom Lassing van https://www.beursbox.nl

“De nieuwe Trend heet Dividend”

Naam: Paul van den Heuvel

Geboortedatum: 28-11-1961

Functie: Eigenaar uitgeverij van financiële nieuwsbrieven voor inkomensgerichte beleggers.

Hoe lang kennen we elkaar en hoe kennen we elkaar?

We kennen elkaar sinds 2009. Ik heb je benaderd omdat je nieuwsbrief me bijzonder aansprak en ik mijn boodschap graag kwijt wilde aan jouw lezers. Tijdens onze eerste kennismaking bleek dat we naast het ‘Brabander’ zijn ook overeenkomsten hadden op de manier zoals we omgaan met onze business. In feite no-nonsense en een dosis enthousiasme en een beetje weg van de gevestigde orde.

Wie is Paul van den Heuvel?

Ik ben uitgever van financiële nieuwsbrieven en heb het beleggen in hoog dividend aandelen als specialisatie. Een collega die in Amerika woont, maakte mij jaren geleden al attent op deze typisch Amerikaanse vorm van beleggen en heb deze toen met succes toegepast op mijn eigen portefeuille. Veel Amerikanen sprokkelen namelijk een deel van hun oudedagsvoorziening bij elkaar, door het dividend dat ze maandelijks ontvangen bij hun inkomen te tellen. Tijdens de financiële crisis is deze vorm van beleggen in populariteit gestegen omdat men een veilige haven zocht. Juist in het oog van de financiële orkaan ben ik mijn nieuwsbrief gestart. Mijn enthousiasme voor het hier niet ingeburgerde hoog dividend beleggen is sindsdien alleen maar groter geworden. Momenteel ben ik zeven dagen per week bezig met het vergaren van alles wat te maken heeft met dividend en deel ik mijn kennis met inmiddels duizenden abonnees van mijn nieuwsbrief.

Wat is je functie en/of beleggingsstrategie?

Ik ben samen met twee compagnons eigenaar van de uitgeverij. Ik houd me bezig met het schrijven, doe veel research en een deel van de marketing. Onze strategie richt zich op het beleggen in aandelen die frequent een hoog dividend uitkeren. En dan heb ik het over maandelijks of per kwartaal. Iets dat we in Europa niet op deze manier gewend zijn. Telecom aandelen keren hier een aardig dividend uit, maar voor een 8%-plus portfolio met maandelijkse dividenduitkeringen moet je toch echt de plas over.

Hoe denk je over het beleggen in aandelen?

Het beleggen in aandelen heeft veel met emotie te maken en dat is juist de reden dat ik kies voor een rustiger vorm van geld verdienen met aandelen. Ieder zijn bier zeg maar. Op een meubelboulevard kom je binnen dezelfde branche veel verschillende aanbieders tegen, met ieder hun eigen assortiment, stijl en smaak. Zo zie ik ook onze samenwerking. Beleggers hebben de laatste jaren veel van hun vermogen zien verdampen, maar van de andere kant is het allemaal wel dynamischer en spannender geworden. Om die reden is het aantal beleggers (of goudzoekers…) sinds 2009 sterk toegenomen. Je moet op tijd zaken kunnen relativeren. Geld verdienen is leuk, maar er is meer onder de zon. En jou kennende kunnen we ons wel vinden in deze stelling.

Wat doe je in derivaten en waarom?

Ik richt me enkel op hoog dividend aandelen. Daarbinnen onderscheid ik gewone aandelen, (cumulatief) preferente aandelen, obligaties en mengvormen daartussen. Typische organisatievormen zijn de Real Estate Investment Trusts, (REIT’s) Master Limited Partnerships, (MLP’s) Business Development Trusts, (BDC’s) en de Canadese Trusts. Deze laatste is aan het verdwijnen. Ze betalen geen vennootschapsbelasting, maar moeten dan wel bijna het volledige resultaat doorschuiven naar de aandeelhouders. In mijn portfolio vind je ook aandelen uit de telecomsector. Leuke uitzonderingen zijn kleinere ondernemingen zoals private hospitals, een begrafenisonderneming of een eigenaar van duizenden gele schoolbussen zoals we die allemaal wel kennen. Deze ondernemingen sluiten een soort van deal voor het leven met hun aandeelhouders. Zo trouw keren ze het dividend uit. Ik kruip altijd in de huid van zo’n onderneming voor ik er iets over schrijf. Het komt ook voor dat ik ze zelf ga bezoeken in Amerika.

Hebben analisten een nut?

Ja! Maar ik vind wel dat er te veel gebabbeld wordt op allerlei financiële platformen en websites. Uitzonderingen daargelaten. Ik mis vaak de opinie. Er is door alle ellende wel veel content. Elke dag is er wel iets, maar ze kauwen vaak op hetzelfde houtje. Ik vind het prettig me te kunnen onderscheiden door deze typische Amerikaanse vorm van beleggen. Mijn aandelen zijn niet volatiel en laten vaak de financiële stormen over zich heen trekken. Nieuws is veelal voor mij een middel. Geen doel. Een opinie draagt bij aan de beeldvorming en moet het maken van de juiste keuzes vergemakkelijken. Weg met het gebabbel dus.

Wat is volgens jou het nut en/of rol en toekomst van goud, zilver andere edelmetalen en/of grondstoffen, basismetalen?

Een thema dat jou bezighoudt. Juist in tijden van economische crisis zul jij veel fans hebben denk ik. Aardig is dat iedereen tegenwoordig achter zijn laptop online in goud of andere edelmetalen kan beleggen, zonder zijn kelder vol te moeten leggen. De gestegen vraag naar goud en het afnemende aanbod maken de belegging aantrekkelijk. Ik zie wel overeenkomsten met mijn dividendaandelen. Ik geloof in een goed gespreide portefeuille. Beide beleggingsvormen dragen bij aan de stabiliteit van de aandelenportfolio en vormen een soort van stormanker.

Hoe zie je de economische toekomst? Hoe kunnen we daar als beleggers op inspelen?

Waarzeggers staan op de kermis zeg ik altijd maar. Ik zoek momenteel alternatieven voor de dollar, maar van de andere kant is de euro ook geen beste optie. Ik houd de rente scherp in de gaten en volg dagelijks het wel en wee van de ondernemingen achter mijn aandelen. Daarnaast filter ik het dagelijkse nieuws. Ik zit niet met de hand aan de rode knop, alhoewel ik een volgende crash niet uitsluit. Europa staat er niet goed voor. Amerika heeft meer veerkracht, wilskracht en ondernemerschap in zich. Ondanks het slechte rapportcijfer van de Amerikaanse economie, heb ik toch wel vertrouwen in het land. De Europese lappendeken brengt ons steeds verder naar de afgrond. Ook China is in een ander daglicht komen te staan. Als alle dominostenen gaan omvallen…

Heeft de Euro nog een toekomst die langer is dan zijn verleden? Hoe zie je dat?
Zoals ik al eerder zei heb ik geen hoge pet op van de lappendeken die we ook wel eens Europa noemen. Hieruit blijkt mijn cynisme. Mijn vrees voor de euro neemt met de dag toe.

Tips voor de lezers?

Maak voortdurend het onderscheid tussen beleggen met je hart en je hoofd. Dat lijkt een open deur, maar uit de reacties van mijn abonnees blijkt dat er de laatste jaren te veel met het hart is belegd. ‘Saaie’ dividend aandelen kies je veelal met je hoofd. Om die reden schrijf ik uitgebreid over een onderneming en ga op zoek naar het DNA. Zo worden ‘saaie’ dividend aandelen toch leuk. Zeker als ze je elke maand belonen met het dividend…

Als je nu als particulier begint met beleggen, wat zou je dan in jouw ogen kunnen of moeten doen?

Onderscheid maken op basis van je uiteindelijke doelen is mijn motto. Kijk goed in de spiegel en maak de afweging tussen avontuurtjes die je aan wilt gaan (ook leuk!) en de zekerheden die je in probeert te bouwen. Mijn aandelen zijn niet heilig en staan niet op zich, maar maken het leven van een belegger wel een stuk aangenamer. Verandering van spijs doet eten… een hapje dividend smaakt naast al het andere lekkers dat er te krijgen is, behoorlijk goed hoor.
Tijdens mijn laatste bezoek aan de jaarlijkse Money Show in Las Vegas, woonde ik een presentatie bij van de Pan American Goldfields. (ticker: MXOM) Dat is een echt avontuur. Dat is de begrafenisonderneming Stonemor zeker niet, maar wel een trouwe en oerdegelijke dividendbetaler.

Wie zijn financieel gezien je helden en waarom?

Warren Buffett, de oprichters van Hyves (ben het boek aan het lezen) om hun onbevangen ondernemersgeest, Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google. Minder enthousiast ben ik over hun macht, maar dat is wat anders. Dat dubbele gevoel heb ik ook bij Bill Gates. Het duo van den Ende en de Mol verdienen ook respect!

Wat zijn je toekomstplannen?

Uitbreiding van onze uitgeverij. We hebben strategisch gekozen voor de meer conservatieve kant. Er komt een hele nieuwe nieuwsbrief. Ik ben nu al enthousiast. Ik ben zelf niet de auteur, maar voel het een beetje als mijn kindje. Ik verklap nog niets en laat graag mijn collega de beleggers in Nederland en België verrassen met een oude en oerdegelijke beleggingsformule die helemaal opschuift naar het veilige spectrum, terwijl er toch prachtige winsten geboekt worden. De naam onthult al veel… Even geduld a.u.b.
Het begrip concurrentie heeft op het Internet een andere lading gekregen. Mijn ambitie is om kennis te delen en van 1 + 1 = 2 ½ te maken. De consument heeft in de digitale wereld zoveel keuze gekregen en zit met het Internet op een schat aan informatie. We ontwikkelen online mogelijkheden, om het breder faciliteren van kennis toe te voegen aan ons business model. Ambitie is een echte drijfveer. Plannen genoeg hoor…

Waar kunnen we je artikelen lezen en je services vinden?

Mijn hoofdactiviteiten vinden plaats bij The Dividend Factory. Beleggers die eerst kennis willen maken met het dividend beleggen kunnen het beste eerst naar VeelDividend.nl gaan.  Een echte passieve vorm van beleggen, enkel in fondsen die elke maand dividend uitkeren, vind je via MeerPensioen.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *