LADEN

Typ om te zoeken

Interview met Gerard Bastiaansen

Laatste Nieuws

Interview met Gerard Bastiaansen

Een interview met: Gerard Bastiaansen – TheGreenSpeculator.com

Door Tom Lassing van https://www.beursbox.nl

“Dubbele winst met groene aandelen”

Naam: Gerard Bastiaansen
Geboortedatum: 19-11-1961
Functie: Eigenaar uitgeverij van financiële nieuwsbrieven voor (speculatieve) beleggers

Hoe lang kennen we elkaar en hoe kennen we elkaar?

We kennen elkaar sinds begin 2010. Via een collega uitgever had ik je naam doorgekregen en al snel ben ik je met veel plezier op internet gaan volgen. Na enkele maanden hebben we elkaar in Best ontmoet en sinds die tijd publiceer ik regelmatig nieuws over de duurzame of groene sector op je website.

Wie is Gerard Bastiaansen?

Ik ben geboren op het Brabantse platteland en na mijn gymnasium opleiding heb ik verschillende technische, marketing en bedrijfskundige opleidingen gevolgd. Begin jaren negentig was ik werkzaam als internationaal projectmanager bij een internationaal opererende Nederlandse onderneming. Veelvuldig runde ik technisch complexe projecten in de voormalige Sovjet en Oostblok landen, Noorwegen, Spanje, Israël, Amerika etc. Regelmatig waren dit projecten, die met energie of petrochemie te maken hadden. Grondige analyses maken van die opdrachtgevers was een dagelijkse bezigheid voor mij en deze informatie kwam mij goed van pas bij mijn succesvolle beleggingen. De laatste jaren zag ik, als commercieel en operationeel manager, de opkomst van de groene energie van dichtbij. Wederom wist ik mooie resultaten te behalen met aandelen van bedrijven uit die sector. “Waarom zouden anderen niet mee mogen profiteren?” vroeg ik me vaak af. Al snel werd de overstap naar professioneel analist gemaakt. Samen met het team van TheGreenSpeculator speur ik succesvol dagelijks naar de groeibriljanten onder de beurs genoteerde bedrijven in de duurzame of groene sector.

Wat is je functie en/of beleggingsstrategie:

Samen met drie compagnons ben ik eigenaar van de uitgeverij en draag daarbij de eindverantwoording van het totale product. Zoals de naam al doet vermoeden zoeken we naar speculatieve aandelen van groene of duurzame bedrijven waarvan de koers in een korte tijd behoorlijk kan stijgen. Sommige van deze aandelen kun je ook goed gebruiken om te traden. Ze zijn nu eenmaal wat volatieler dan de bekende reuzen onder de aandelen zoals bijvoorbeeld Coca-Cola of McDonald’s.

Hoe denk je over het beleggen in aandelen?

Naast het aspect geld verdienen vind ik het leerzaam en spannend dagelijks bezig te zijn met de wereldeconomie, het beurssentiment, opkomende bedrijven en natuurlijk nieuwe technieken waar ik mij al vanaf mijn kinderjaren voor interesseer. Geld verdienen is leuk, maar niet zaligmakend. Jezelf continu blijven ontwikkelen en kennis overdragen vind ik ook erg belangrijk. Vandaar ook mijn deelname aan het OCF2.0 project, een initiatief van hoogleraar Jan Jonker.

Wat doe je in derivaten en waarom?

Ik concentreer me op speculatieve aandelen waarvan in de meeste gevallen geen derivaten van bestaan. Het zijn vaak opkomende bedrijven die nog moeten uitgroeien naar toekomstige grote wereldspelers zoals bijvoorbeeld een Johnson & Johnson. Dat heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Gedegen analyses en kennis van de verschillende marktsectoren moeten er voor zorgen dat we de nadelen links laten liggen en ons zo volledig mogelijk kunnen concentreren op de voordelen.  

Hebben analisten een nut?

Natuurlijk hebben analisten een nut, maar er zijn er niet veel die concreet met adviezen komen waar je als beginnende of ervaren belegger wat mee kunt. Te vaak lees je verhalen die inspelen op de ‘het kan vriezen of dooien’ gedachte en daar hebben beleggers niets aan.’Ben concreet’ is mijn advies aan dat soort analisten. Daar kunnen beleggers iets mee.

Wat is volgens jou het nut en/of rol en toekomst van goud, zilver andere edelmetalen en/of grondstoffen, basismetalen?

Deze zullen altijd blijven bestaan en op bepaalde momenten juist meer of juist minder waard zijn. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat sommige grondstoffen helemaal niet meer nodig zijn of worden vervangen door milieuvriendelijkere varianten. Zilver en goud zullen m.i. altijd hun waarde behouden. Groot voordeel is dat je het niet bij kunt drukken, zoals Amerika in 2011 wel veelvuldig met de dollar heeft gedaan. Nog een paar jaar en er zijn helemaal geen biljetten of muntgeld meer te vinden. Dan doen we alles digitaal en wordt het eigenlijk nog simpeler om ‘geld’ bij te maken. 

Hoe zie je de economische toekomst? Hoe kunnen we daar als beleggers op inspelen?

Op het gebied van duurzaam of groen staat er de komende jaren nog veel te gebeuren. Bedrijven in deze sector ontwikkelen zich erg snel en verbeteren zowat dagelijks in zowel efficiency als kostenverlagingen. Binnen nu en enkele jaren komen we op een kantelpunt dat groene energie goedkoper wordt dan de huidige energie die grotendeels met hulp van fossiele brandstoffen wordt gemaakt. Olie is er nog voldoende, maar wel op steeds moeilijker bereikbare plaatsen. Dat kost extra geld om naar boven te halen en op een gegeven moment wordt dat te duur. Ik wacht ook nog op de eerste regering die het lef heeft om alle belastingvoordelen op fossiele brandstoffen af te schaffen. Wanneer je dan alle subsidies op groene energie ook schrapt zal blijken dat groene energie nu al goedkoper is. Jammer dat veel politici en burgers boter op hun hoofd hebben en er niets aan (willen) doen.

Heeft de Euro nog een toekomst die langer is dan zijn verleden? Hoe zie je dat?

In zijn huidige vorm zie ik geen lange toekomst voor de euro. De euro kan alleen blijven bestaan wanneer we meer macht aan Brussel geven en zelf minder gaan doen. Persoonlijk ben ik best gecharmeerd van sommige Europese wetten en beleidsregels en aan de andere kant kan ik me ook doodergeren aan het betuttelen door Brussel. Overheden kosten m.i. sowieso teveel geld en Europa spant de kroon met zijn vergaderingen in Brussel en Straatsburg. Gelijk afschaffen die verspilling van belastinggeld. Europa kan alleen overleven wanneer het zichzelf als een sociaal bedrijf gaat gedragen: investeer in R&D en opleidingen, tracht dagelijks de kosten naar beneden te krijgen en zorg ervoor dat je slagvaardig bent. Alleen dan kun je de strijd met China en Amerika aan.

Tips voor de lezers?

Tips genoeg! Mijn nieuwsbrieven staan er vol van, maar alle gekheid op een stokje: let op de koersen van alle aandelen die iets te maken hebben met zonne-energie. Ontwikkelingen gaan erg hard nu en de ramp in Japan heeft ervoor gezorgd dat regeringen anders met kernenergie omgaan. China, Duitsland en Italië hebben het beleid er al op aangepast.

Als je nu als particulier begint met beleggen, wat zou je dan in jouw ogen kunnen of moeten doen?

Ik zou starten met het zoeken naar een basiscursus hoe te beleggen. Er zijn genoeg boeken op dat vlak en op mijn website PlatformGroenBeleggen.nl staat een redelijk uitgebreide cursus die tegen ‘betaling’ van een ‘tweet’ of ‘respect’ op Hyves te downloaden is. Daarna zou ik me aanmelden bij de diverse nieuwsbrieven. Er zijn genoeg gratis varianten, waardoor je een beeld krijgt van een auteur, het marktsegment, bedrijven en of de manier van beleggen bij je past. De ene belegger is namelijk de andere niet. Maar te allen tijde geldt: gebruik je gezond boerenverstand en beleg niet puur op de emotie!

Wie zijn financieel gezien je helden en waarom?

Dat zijn er verschillende en ik sla gemakshalve de bekende maar even over. Iedereen kent die al en ze worden vaak door veel analisten aangehaald. Wel wil ik Benjamin Graham toch vernoemen. Veel beleggers weten niet dat hij de man was achter Warren Buffet, de superbelegger. Onlangs heb ik op een Amerikaanse beurs kennis mogen maken met een op het eerste gezicht simpele beleggingsmethode die je eerder als ‘intelligent’ moet betitelen. Deze methode is opgezet door Geraldine Weiss, een dame uit Amerika, die in de jaren zestig dit heeft uitgedokterd. Sindsdien werkt deze methode uitstekend en daarom wil ik haar hier speciaal noemen. Dames doen het als belegger schijnbaar beter dan mannen dus hier moeten wij als mannen van profiteren! Op dit moment zijn het team en ik de methode aan het verfijnen en wil ik hem op de Belgische en Nederlandse markt introduceren. Groot voordeel van deze methode is dat je geld verdient door juist niet speculatief te beleggen! En dat al meer dan 45 jaar.

Je kunt toch ook groen beleggen bij banken?

Ja dat klopt, maar het rendement wat zij behalen is stukken lager. Dat komt vooral, omdat er behoorlijk wat kosten al dan niet terecht van het resultaat worden afgehaald. Iemand moet toch al die dure gebouwen, personeel en bedrijfswagens betalen. En daarnaast is zelf beleggen een stuk spannender. Voor sommige van mijn abonnees is het zelfs een hobby geworden. Alleen nu eens een hobby die geld oplevert in plaats van geld kost.

Waar kunnen we je artikelen lezen en je services vinden?

Beleggers kunnen gratis mijn e-boek “Groen: de megatrend van de 21ste eeuw” aanvragen. Men vindt daarin de ontwikkelingen tot nu toe en waar het naar toe gaat. Dat levert natuurlijk kansen op voor slimme beleggers die uit zijn op het behalen van koerswinst. De eerste aandelentip neem ik voor mijn rekening en aanvragers van het e-boek abonneren zich ook op de wekelijkse gratis nieuwsbrief. En later weer uitschrijven gaat erg gemakkelijk. Persoonlijk heb ik een hekel aan spam en doe er dan ook alles aan om hier niet aan mee te doen.
http://www.thegreenspeculator.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *