LADEN

Typ om te zoeken

Goud en Amerikaanse staatsobligaties

Goud

Goud en Amerikaanse staatsobligaties

Ze zijn momenteel beide populair en dat is in zekere zin verbazingwekkend. Iedereen weet dat Amerika een gevaarlijk spel met de dollar speelt. Hoewel vice-president Biden afgelopen week nog maar even herhaalde dat Amerika nog altijd haar schulden heeft betaald, heeft hij er niet bij gezegd met welke waardeloze dollars ze dat in de toekomst gaan doen. Het beleid van Amerika is er immers op gericht om de dollar steeds minder waard te laten worden.

Wie zou dan met zijn volle verstand nog Amerikaanse staatsschulden willen bezitten of sterker nog, nu willen kopen?

Het probleem voor pensioenfondsen en grote beleggingsfondsen is dat de Amerikaanse staatschuldenmarkt de grootste ter wereld is. Als niemand daar nog in zou willen beleggen, waar moet je dan je geld in vastleggen? Daarbij is het ‘veilig’. Niet in de zin dat het kapitaal er veilig is, maar wel dat je als fondsbeheerder je baan niet kan verliezen als je in Amerikaanse staatsobligaties aan het beleggen bent. Stel je toch voor dat je zou kiezen voor goud en dat daalt de dag daarna enkele procenten. Dan ben je als fondsbeheerder direct je baan kwijt, want hoe haalde je het in je hoofd om zo te gaan gokken?

In een crisis is het de laatste 100 jaar altijd zo geweest dat je naar Amerikaanse staatsobligaties vlucht. Daar kan logica niet zomaar verandering in brengen. De realiteit van verloren vermogen zal daar ergens in de toekomst een einde aan maken. Het is dan echter wel te laat voor de idioten die nog altijd Amerikaanse staatsschulden kopen. Maar goed, als fondsbeheerder raak je je baan niet kwijt, je verspeelt slechts het (pensioen)geld van anderen.

Goud is ook een vluchthaven, maar qua omvang extreem veel kleiner dan de Amerikaanse staatsobligaties. Goud kan die liquiditeitsrol van Amerikaanse obligaties niet overnemen. Immers, dan zou de prijs van goud naar 20.000 dollar per ounce moeten stijgen. Pas dan kan er zoveel geld in worden gebracht dat het echt een behoorlijke omvang heeft. We zijn echter gewoontedieren. We vinden goud op 1800 dollar per ounce al vreselijk duur. Een koers van 10x die omvang kunnen we niet bevatten. Die koers komt er wel, maar dan eerder omdat de dollar waardeloos wordt dan dat we goud hoger waarderen. Het resultaat is hetzelfde, de perceptie is dat niet.

We zien momenteel dat de FED de Amerikaanse staatsschulden zo nu en dan ook zelf moet opkopen, omdat er geen markt meer is. Dat is valsspelen. Dat is geld verzinnen. QE1 en QE2 waren simpelweg valsspeelrondjes. Op dat moment was er in de markt geen vraag naar die Amerikaanse schulden.
Hoe kunnen ze die vraag weer opwekken?
Dat kunnen ze doen door de rente te verhogen. Bij een rente van 10% zal er vast weer vraag ontstaan. De FED heeft echter al gezegd dat de aankomende twee jaar de rente rond de 1% zal blijven. Als niemand de Amerikaanse schulden tegen 1% wil hebben, dan zal de FED met QE3 moeten komen. Er komt echt ooit een moment waarop de wereld dan zegt dat ze de dollar niet meer accepteren als serieuze munt. Je kan toch niet onbeperkt dollars blijven verzinnen?

Hoe dan ook is goud (en zilver) een veel veiliger plek voor cash dan de dollar, de euro of (staats)schulden in die munten.

Nog altijd wil Jan met de pet dat niet zien. ‘Het volk’ in het Westen verkoopt nu de gouden sieraden. ‘Het volk’ in het Oosten (India en China) koopt nu goud.
Ook ik ben weer begonnen met goud en zilver kopen. Ik heb recent winst op goud genomen waarmee ik mijn nieuwe woning gekocht heb. Ik ga nu mijn bezit in de metalen weer opbouwen. Mijn zilver had ik al grotendeels gehouden. In plaats van dat verkopen heb ik toch maar een hypotheek genomen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *