LADEN

Typ om te zoeken

Inflatie

Laatste Nieuws

Inflatie

Ons geldsysteem werkt inflatie in de hand. Om dat uit te leggen het volgende voorbeeld. U leent 1000 euro, maar u moet met rente terugbetalen. Waar komt het geld voor die rente vandaan? Dat kan er alleen maar komen als er steeds meer geld in het systeem komt, want anders zou er gewoon niet genoeg geld zijn om alle schulden terug te betalen.

Inflatie is de pest voor uw pensioen. Immers, u werkt er nu hard voor, maar die waarde die u nu in geld bij het pensioenfonds neerlegt, die wordt steeds minder, omdat geld minder waard wordt. Daar de rente op spaargeld altijd minder is dan de rente op geleend geld, kunt u met sparen nooit de geldontwaarding door geldcreatie voor blijven.
Vooral de Fed is de laatste maanden enorm veel geld aan het bijdrukken. Ze doen dat buiten het zicht van de staat en er moet nu ook een rechter aan te pas komen om het wettelijk recht van inzage in de Fed boeken ook echt af te dwingen. Onder Bush mocht de Fed alles volledig uit het (toe)zicht van anderen doen. De crisis in de banken heeft ons geleerd dat niet alle acties die banken deden even netjes waren. Door de Fed toe te staan in het geniep te gaan werken is natuurlijk de kans levensgroot aanwezig dat er ook bij de Fed dingen gebeuren die we in een vrije en gecontroleerde situatie niet zouden willen zien.
Nu dat het buitenland niet langer in staat is om de schulden van Amerika te financieren, vermoed ik daarom dat de Fed de geldpers op volle snelheid heeft gezet.
Europa heeft namelijk haar eigen problemen en neemt geen nieuwe Amerikaanse schulden over. Het Midden Oosten heeft enorm tegenvallende olie inkomsten en China zit met een begrotingsgat van 500 miljard, dat ze waarschijnlijk wil vullen met de VERKOOP van een deel van haar 1900 miljard dollar waarde aan Amerikaanse schulden. Aan wie overigens China wil verkopen is me dan niet duidelijk.
Dan is er Japan nog. De Japanse regering heeft net weer een nieuw stimuleringsplan bekend gemaakt. Vorig jaar was Japan daarbij al verkoper en geen koper van Amerikaanse schulden.
Hoe dan ook zijn er nu dus minstens twee en mogelijk al meer grote verkopers van Amerikaanse overheidsschuld papieren.
Amerika heeft veel geld nodig, maar ook bedrijven en particulieren hebben het geld niet meer om die Amerikaanse schuld te financieren.
Het KAN DUS NIET ANDERS, of de Fed is enorme hoeveelheden geld aan het creëren uit lucht.
Het is dan ook niet de vraag OF de dollar zal dalen, het is de vraag WANNEER die dollar zal dalen. In feite doet ze het al 96 jaar, want ten opzichte van de dollar van 1913 is de huidige dollar al 96% in waarde gedaald.
Wat voor ons echter ook een vraag is, is ten opzichte van wat die dollar gaat dalen. Ten opzichte van goud? Ongetwijfeld. Goud is immers al eeuwen het enige ‘echte geld’ gebleken.
Maar ten opzichte van de euro? Nu, dat is de vraag. Is de ECB zo sterk bezig? U las gisteren al in deze nieuwsbrief dat Wouter Bos in feite heel de Nederlandse staat als onderpand aangeboden heeft. Het zal er dus om hangen wat eerder daalt, de dollar of de euro.
De dollardaling ten opzichte van het Engelse Pond? Ook dat is maar de vraag. Engeland staat er ook niet bijster florissant voor.
Als we dus stellen dat de dollar gaat dalen, dan is het goed te weten ten opzichte van wat dat gaat zijn. Goud lijkt daarbij de beste kandidaat om als interessante tegenpartij te dienen ten opzichte van de dollar. Goud is echter een kleine markt met enkele extreem grote spelers. De goudmarkt zal dus nooit één op één gelijk lopen met de echte waarde die goud heeft. Wie goud gaat aanschaffen moet zich dat goed realiseren. Er zijn niet voor niets meerdere goudprijzen… De ‘echte’ lage prijs van de Comex en de hoge prijs van ‘echt’ goud dat u in uw handen wilt houden. Welke uiteindelijk ‘echt’ is, ligt er aan als u gaat verkopen. De prijs die u dan krijgt is de ‘echte’ prijs.
Ik ben een koper van goud. Naar mijn idee is dat de enige manier, buiten short gaan op Amerikaanse staatsobligaties om uw vermogen intact te houden. Ook het kopen van aandelen is op dit moment gevaarlijk geworden, want als niemand nog geld heeft, wat is dan op dat moment de waarde van aandelen?

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *