LADEN

Typ om te zoeken

Marktbeeld 28/1

Laatste Nieuws

Marktbeeld 28/1

Wereldwijd zitten de beurzen ineens in een ‘positief sentiment’ golf. Vandaag schoot de Zuid Koreaanse beurs met bijna 6% omhoog. De handel werd zelfs enkele minuten stil gelegd om de handelaren tot bedaren te brengen.
De Chinese markten en Vietnam zijn nog altijd gesloten in verband met Nieuwjaar. Het is daar vakantietijd. Opvallend is dat, gelijk met de beursbeweging omhoog, in de kranten juist veel verhalen staan over massa-ontslagen. Heel wat bedrijven maken juist nu bekend dat er honderden, duizenden en soms zelfs tienduizenden banen gaan verdwijnen. Over heel de wereld gaan banen verloren en de meeste nog in China. Heel wat Chinezen hebben vakantie waarbij ze weten dat er geen hoop is op een terugkeer naar hun baan. Hoeveel werknemers blijven de aankomende maanden achter in de regio’s in plaats van terug te keren naar de steden om naar werk te zoeken?
In 2009 zal wereldwijd de koopkracht van heel wat gezinnen zwaar minder worden. Of die gezinnen via andere wegen hun koopkracht toch op peil kunnen houden, we zullen het gaan zien.
Dat de beurs nu (even) positief is, terwijl de berichten over massa- ontslagen nu in de pers komen is geen toeval. Als de voormalige waarde van alle banken uitgebeeld wordt als een opgeblazen vuilniszak, dan zien we nu dat die waarde is afgenomen tot een opgeblazen boterhamzakje. Dan nog kan dat boterhamzakje nog fink minder vol worden, maar duidelijk is wel dat we het grootste deel van de daling ten opzichte van de beurstop wel gehad hebben. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat we DUS maar in banken moeten beleggen. Hoewel ik dat vorige week met de Insiders deed en deze positie ondertussen al 200% in de winst staat, staat deze winst niet in verhouding met de verliezen die eerder in de bankensector werden opgelopen. Ik denk dat er buiten de bankensector interessantere sectoren te vinden zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *