LADEN

Typ om te zoeken

Implicaties Dubai World

Laatste Nieuws

Implicaties Dubai World

De wereld is de schrik over Dubai alweer vergeten. We stoppen het ver weg in ons collectieve geheugen. Een collectief geheugen dat een zware vorm van de ziekte van Alzheimer heeft. Collectief zijn we echt zo gek als een deur en we zouden opgesloten moeten worden, want we zijn collectief een gevaar voor onszelf en anderen.
Dubai World zit voor zoiets als 56 miljard in de schulden. Het initiatief heeft nog minstens een miljard nodig om afgebouwd te worden, waarschijnlijk meer. Dan is het afgebouwd, maar wie koopt er nu nog?
Zoals elders in de wereld gaat ook daar in Dubai, en zeker nu na de bekendmaking, de onroerendgoed prijs omlaag. Het huidige tekort van 1 miljard in daarom in mijn ogen slechts een administratief tekort. Het zal veel hoger uitkomen. Dit omdat de problemen pas ontstaan op het moment dat de inkomsten binnen moeten komen. Er was immers verwacht dat het ook tientallen miljarden zou opleveren. Dat gaat echter waarschijnlijk niet meer gebeuren.

Hoe zit bijvoorbeeld Nederland aan Dubai vast?

Dat is tweeledig. De eerste ketting is die via de banken. Onze banken hebben rechtstreeks miljarden leningen vertrekt die nu een probleem vormen. Uiteraard gaan de banken aankloppen bij de staat voor hulp, daar kan je op wachten.
De tweede ketting is die via bedrijven. De staat heeft namelijk garanties afgegeven voor het geval dat Dubai World niet (tijdig) zou betalen. Meestal loopt dat goed af, maar uiteraard bij het grootste project dat op stapel stond natuurlijk niet. De staat moet de bedrijven dus schadeloos gaan stellen. Leuk voor de bedrijven, maar de staat moet betalen en wie betalen de staat?

Reken er dus maar op dat u en ik, zowel in Nederland als België, uiteindelijk gaan betalen voor die superdeluxe faciliteiten in dat oliestaatje. Een soort ontwikkelingsgeld voor een land dat haar eigen inwoners geen belasting vraagt. Hoeft ook niet, wij financieren vanuit West Europa de hele boel.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *