LADEN

Typ om te zoeken

Hypotheekaftrek

Laatste Nieuws

Hypotheekaftrek

In de Eerste Kamer is een meerderheid gevonden voor herziening van de hypotheekaftrek regelingen. Men wil geen studies, men wil herziening van het beleid.

Premier Rutte en staatssecretaris Weekers zien er niets in en willen die ellende niet. Immers houdt een verandering van stelsel in dat er veel veranderd moet worden en dat geeft naast veel werk ook weer onrust en uiteraard ook kosten.
De motie van de Eerste Kamer is dan ook ‘niet begrepen’ en een nietszeggend antwoord over genoeg studies is teruggestuurd, hopende dat daarmee de zaak gesust is.
In mijn ogen heeft de Eerste Kamer gelijk. Het beleid ten aanzien van hypotheekaftrek moet veranderen. Beter nu inzetten, dan over een paar jaar gedwongen worden omdat het onhoudbaar geworden is.
Echter pleit ik er wel voor om tegelijkertijd ook de huursubsidie aan te pakken.
Maar wat moet er anders in de hypotheekaftrek?
– In mijn ogen moet deze uiteindelijk verdwijnen. Door dat geleidelijk te doen zullen de schokken ook relatief meevallen. Het moet echter gedaan worden op zo’n manier dat ook de banken betalen. Een lagere aftrek moet gepaard gaan met een lagere rente op de bestaande hypotheken. Dat begrijpen de banken ook wel, vandaar dat ze de laatste paar jaar een premie op de rente hebben gelegd.
De bestaande huizenbezitters moeten niet met substantieel hogere lasten geconfronteerd worden. Immers zou dan heel de huizenmarkt verstoord raken. Een huizenmarkt die nu al wankel staat.
Bij nieuw af te sluiten hypotheken is er minder tot geen aftrek meer. Willen banken toch hypotheken afsluiten, dan zullen ze ook daar de rente omlaag moeten halen. Dat is marktwerking. Doen banken dat niet, dan zal hun hypotheken omzet dramatisch dalen.
De banken moeten meebetalen aan de afbouw van de bestaande regeling. Ze hebben altijd zwaar geprofiteerd van de aftrek en het wordt tijd dat ze hun deel bijdragen aan de samenleving.
De overheid moet stoppen met het subsidiëren van wonen. Zowel in de koopsector als in de huursector. Laat de markt het maar regelen. Het overheidsingrijpen heeft in de jaren dat het eigenlijk niet meer nodig was alleen maar de prijzen sterk doen stijgen. Men ging maximaal lenen voor maximaal aftrek en als gevolg daarvan gingen prijzen fors omhoog. Haal de aftrek weg en huizen worden goedkoper. Sneu voor wie een huis heeft, maar die daling van de huizenprijzen komt er toch en wordt ook nu al realiteit, tot er een reële prijs ontstaat. Houden we de huidige aftrekregeling aan, dan stort het systeem in de toekomst in één keer in elkaar en zakken huizenprijzen in één keer door het ijs.
Huizenkopers moeten zich realiseren dat de topprijzen verleden tijd zijn. Huizen zijn in Nederland het duurst vergeleken met waar dan ook in de wereld. Dat is niet omdat huizen in de rest van de wereld te goedkoop zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *