LADEN

Typ om te zoeken

Pas op met munten

Zilver

Pas op met munten

Misschien heeft u al eens gehoord van ‘nieuw goud’ en ‘nieuw zilver’. Dat is een truc die de communisten EN de Amerikanen toepasten op hun munten. Hun speciale (verzamel) munten waren/zijn niet zelden van ‘nieuw goud’ of ‘nieuw zilver’.

Dit hield in, van allerhande soorten metalen die met elkaar gemengd waren, behalve echt goud en echt zilver.
Ook Nederland haalde na 2008 zo’n truc uit. Zo zijn de 5 en 10 euro herdenkingsmunten van na 2008 van verzilverd koper en dus niet meer van zilver. Let u er dus goed op of het wel om echt goud en zilver gaat en kijk ook goed naar de zuiverheid van de munten. 5 euro munten uit de periode 2002 tpt 2007 bevatten ieder 11 gram zilver. 10 Euro munten uit die periode bevatten 16,5 gram puur zilver.
Na 2008 zijn er overigens naar verluidt ook wel zilveren 5 euro munten (prooflike) geslagen. Deze munten hebben een diameter van 33 millimeter en een zilvergehalte van 925/1000 en een puur zilver gewicht van 14,3 gram. De oplagen in de prooflike series waren heel beperkt.
Guldens tussen 1922 tot 1945 hadden een hoger zilvergehalte en gewicht dan de guldens er na. Juliana guldens waren kleiner dan de Wilhelmina guldens. Dat verschil is overigens vooral ook zichtbaar in de rijksdaalders. Mensen moesten vroeger flink sjouwen met de oude Rijksdaalders. Dat waren pas echt grote en zware munten. Dat was in de tijd dat die Rijksdaalder ook echt nog wat waard was.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *