LADEN

Typ om te zoeken

Hoe mijn hypotheek beleggingsrekening de daling van 2001 miste

Laatste Nieuws

Hoe mijn hypotheek beleggingsrekening de daling van 2001 miste

Toen ik in 2000 een beleggingshypotheek afsloot heb ik heel wat fouten gemaakt, maar één ding was ik heel stellig in en dat voorkwam een drama.
Die stelligheid ging over waar ik in zou beleggen.
In het eerste kwartaal van 2000 was mij duidelijk dat de trend voor aandelen aan het keren was. Ik kon niet voorzien hoe erg het drama zou worden, maar met een portefeuille waarbij ik maar één keer per jaar zonder kosten van positie mocht wisselen, wilde ik zo min mogelijk risico nemen.

Ik koos er er gelukkig genoeg voor om NIET in aandelen te gaan.

Op dat moment was IEDEREEN nog in aandelen aan het gaan. Ze werden immers ‘goedkoper’ en dat was voor heel wat mensen reden om ze dan maar met korting te kopen. Niet wetende dat die korting uiteindelijk in 2001 en 2002 bijna een faillissements uitverkoop zou worden.
Ik koos voor obligaties en dat was gezien de dalende rente een gouden keuze.

Niet dat ik er in de woekerpremie verzekering rijk van werd, maar ik voorkwam dat mijn portefeuille door enorme verliezen gecombineerd met enorme kosten letterlijk weggevaagd werd. 5% beleggingsrendement met 40% kosten die daar vanaf gingen. Mijn portefeuille werd groter door mijn maandelijkse stortingen en de koerswinst. De 40% kosten hielden in dat de groei bijzonder klein was, maar mijn portefeuille groeide.

Een paar jaar later, ik schat in dat het 2005 geweest is, heb ik de obligaties ingeruild voor een Azië fonds. Dat was geen vetpot, daar Japan tegenwerkte. Toch was het meestal winst, met alleen 2008 als dramatisch slecht jaar. Toen halveerde mijn beleggingsportefeuille. Dat werd in 2009/2010 weer goedgemaakt.
Nog altijd heb ik mijn portefeuille in Azië. Het fonds zit in de topaandelen en hoewel de Chinese aandelen en de Japanse aandelen klappen kregen, zie ik nog altijd een kleine koerswinst staan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *