LADEN

Typ om te zoeken

Griekenland valt mogelijk tussen 2013 en 2015 uiteen

Laatste Nieuws

Griekenland valt mogelijk tussen 2013 en 2015 uiteen

Het was in 2007 een 1 april grap van iemand, maar de grap kan wel eens raar gaan uitpakken nu blijkt dat Kreta enorme gasreserves heeft die heel Griekenland na 2015 uit de problemen kunnen trekken. De vraag is echter of Kreta ‘heel Griekenland’ dan nog wel op haar rug wil mee sleuren.
Vraag een Kretenzer wat hij is en hij zal in ieder geval niet zeggen dat hij “Griek” is.

Kreta hoort bij Griekenland, maar is er ook ‘los’ van en kent een beperkte mate van zelfstandigheid binnen het Griekse bestel. Deze zelfstandigheid is goed te verklaren vanuit de geschiedenis waarin Kreta en Griekenland pertinent niet dezelfde geschiedenis delen.
Het gerucht gaat dat er in het Verdrag van Budapest gesteld wordt dat Kreta voor 100 jaar bij Griekenland zou horen. Zoals we van Hong Kong weten, is er na die 100 jaar dan van alles mogelijk. Dit zou dus naar verluidt in het Verdrag van Budapest 1913 geregeld zijn, maar mijn eerste zoektocht hier naar heeft nog geen resultaten opgeleverd.

Nu blijkt dat Kreta wel eens de sleutel voor de oplossing van de Griekse problemen in handen heeft, kan de roep om onafhankelijkheid op Kreta wel eens luider gaan klinken.

Wat is dan die oplossing voor Griekenland en de reden voor een eventueel uiteenvallen van Griekenland?

Er is een enorme hoeveelheid gas gevonden in de bodem onder Kreta. Heel veel gas. Ook in andere delen van het Nabije Oosten is gas gevonden en op Kreta zien ze nu al een nieuwe toekomst. Al het gas van de regio wordt naar Kreta gebracht en van daar uit naar Europa gebracht. Het zou een enorm verschil voor de Griekse economie betekenen.

Er is dus een kans voor Griekenland om uit haar financiële problemen te geraken, als ze zich nu niet laten ringeloren door de bankiers. Die weten immers ook van de gasvoorraden onder Kreta en het zou me niets verbazen als straks niet Griekenland maar door vergaande manipulaties slechts de internationale banken en oliemaatschappijen gaan profiteren van de eventueel aanwezige bodemschatten.
www.BeursAccent.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *