LADEN

Typ om te zoeken

Hoe komen we uit de bankencrisis?

Laatste Nieuws

Hoe komen we uit de bankencrisis?

Eerst even hoe we er in kwamen. De bankencrisis is ontstaan doordat bankiers risico’s namen die uiteindelijk door de banken niet gedekt konden worden. Deels kon dit gebeuren omdat banken geld uit lucht mogen creëren. Om geld uit te lenen hoeven ze het zelf niet te hebben. Ze kunnen met een heel gering onderpand geld ‘verzinnen’. Als dat kleine onderpand van de bank echter verloren gaat, dan is voor te stellen dat risico’s snel uit de hand gaan lopen.
Op dit moment zien we dat die onderpanden als sneeuw voor een tropische zon aan het verdwijnen zijn. Als vervolgens consumenten hun geld bij banken weg gaan halen, wordt dat proces alleen maar versterkt. Door ons als particulier te beschermen en ons geld bij banken weg te halen, verergeren we de crisis in grote mate. Onze tegoeden waren in feite dat onderpand waarmee de banken hun criminele opzet konden neerzetten.
Dan maar als kleine klant/consument sociaal zijn en omwille van het voortbestaan van die bank ons geld riskeren?
De verschillende regeringen willen nu met een volledige garantie op spaartegoed iedereen de zekerheid geven dat het spaageld veilig is. Het is waanzin, want zoveel geld kunnen ze niet garanderen, tenzij deze regeringen, als de nood aan de man komt, zelf geld uit het niets gaan creëren. Al deze ‘garanties’ echter om de laatste pijlers waarop het systeem staat nog te redden. Maar wat redden we? We redden daarmee een systeem dat tot in de kern verrot is. Het feit dat banken geld mogen verzinnen en uit lucht creëren is diefstal en is crimineel. Bankiers zouden er zwarte gevangenisstraffen voor moeten krijgen. In elke andere sector zou het overduidelijk zijn dat dit zwaar crimineel gedrag is.
In de bancaire sector echter niet. De rekening voor deze belachelijke situatie krijgen we nu.
Als we niet terug gaan naar een regeling waarbij je pas mag uitlenen als je ook werkelijk iets hebt om uit te lenen, dan blijven we kans lopen op een systeem instorting zoals we nu zien.
Dit heeft niets met kapitalisme te maken, dit is simpelweg een criminele uitbreiding van vrije handel geworden. Dit systeem van verzonnen geld is ontworpen in de tijd van de Europese absolute koningen en is de laatste jaren door criminele bankiers tot de luchtbel opgeblazen die het tot een jaar geleden was. Op dit moment is die luchtbel doorgeprikt en zien we dat één voor één de criminele organisaties die we kennen als ‘degelijke banken’ ontmanteld worden. De bankiers zelf blijven buiten spel. Ze zijn als de drugskartels die worden opgerold, terwijl de drugsbaron zelf buiten schot blijft. Hij kan met zijn vermogen wel weer ergens anders een nieuw kartel opbouwen. De rekening voor dit alles wordt gedragen door de belastingbetalers, niet door de bankiers.
Hoe komen we hieruit?
We zullen terug moeten naar een standaard. Misschien wel de gouden standaard. De banken moeten stoppen met het geld verzinnen en in feite nationale munten uitgeven. Die rol is er alleen voor de bank van het volk, de nationale bank. De rest mag alleen uitlenen wat ze echt hebben.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *