LADEN

Typ om te zoeken

Hoe ingewikkeld is beleggen? (Deel 2/6)

Laatste Nieuws

Hoe ingewikkeld is beleggen? (Deel 2/6)

Beleggen is zo ingewikkeld als u het maar wilt maken.
De vraag roept zich echter op, waarom zijn er zoveel deskundigen die het zo ingewikkeld maken? Is het zo ingewikkeld, of is het een ego kwestie en maken ze het zo ingewikkeld omdat ze dan zelf belangrijker lijken.
Ik sluit niet uit dat het laatste wel eens kan gelden. Er zijn nu eenmaal zat mensen die als ‘de tovenaar’ gezien willen worden.
Echter zijn er ook mensen die hun wiskunde knobbel graag aan het werk zetten. Welke voldoening gaat dan voor… geld op de beurs verdienen, of een mooi systeem bouwen? Het antwoord op die vraag wil ik hier niet bepalen. Wel heb ik wel eens het idee dat winstgevend beleggen soms wat op de achtergrond raakt.

Om goed te kunnen beleggen, heeft u vooral een helder inzicht en gezond verstand nodig. U moet uw geld ‘los’ kunnen laten.
Kunt u dat niet, dan zult u op enig moment in paniek gaan raken en dat is in alle gevallen duur.

Inzicht verkrijgt u door ervaring, maar ook door kennis te vergaren. De vraag is echter, waar u die kennis zoekt.
Fundamenteel ingestelde beleggers zoeken vooral kennis en gegevens in de bedrijven die hun aandelen op de beurs noteren. Wat maakt bedrijven succesvol en kan je vanuit die bedrijven een beurskoers voorspellen of voorzien? Die beleggers leren graag jaarverslagen lezen, want daar haal je de waarde van bedrijven uit.

Technisch ingestelde beleggers weten niet veel of zelfs niets van de bedrijven, maar zetten in op kennis van de beurs. Hoe werkt daar het spelletje, hoe kan ik als belegger grafieken en indicatoren beoordelen en zie ik wat mijn mede beleggers aan het doen zijn. Deze beleggers kijken naar grafieken en indicatoren en er zijn er die zeer ingewikkelde wiskundige berekeningen maken om op basis van de koersen in het verleden een te verwachten koerspad in de toekomst uitzetten. Hun insteek is dat de koers en daarmee de waarde wordt bepaald op de beurs en niet in het bedrijf. Ze letten meer op hun mede beleggers (via de koersen) dan op de bedrijven.

Dit laatste is nog wel eens onderwerp van een vreemde discussie. Fundamentele beleggers noemen de Technische beleggers wel eens personen die in de achteruitkijkspiegel kijken om vooruit te rijden.
Het opmerkelijke is, dat fundamentele beleggers hetzelfde doen. Die kijken in jaarverslagen van voorgaande jaren om de verwachtingen voor de aankomende jaren te bepalen. De pot verwijt hier de ketel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *