LADEN

Typ om te zoeken

Het voorbeeld van Wörgl

Laatste Nieuws

Het voorbeeld van Wörgl

Eind 2008 schreef ik al eens over het experiment in Wörgl. http://beursblik.nl/columns/artikel/onze-eigen-munt.html. Een geld experiment dat navolging verdiend. We zijn nu ruim twee jaar verder en er zijn in Nederland flinke vorderingen gemaakt.
Zo is de Achterhoeker in Gelderland een steeds serieuzere zaak aan het worden. In feite heeft de Achterhoeker in de kern de opzet zoals die in Wörgl ook bedoeld was. In de kern is deze munt  er, omdat in landelijke gebieden geld schaars is. Dat terwijl in de grachtengordel in Amsterdam geld als water aanwezig is.
Die oneerlijke verdeling komt voort uit de manier waarop de euro is opgezet. De euro is in kern om meerdere redenen een enorm oneerlijke munt. Het zou maar zo kunnen zijn, dat 95% van alle geld in euro’s in feite alleen maar gebruikt wordt door de spelers in het financiële systeem zelf. Alle andere economische sectoren moeten het doen met de resterende 5%. Is het dan gek dat we keer op keer bij bankiers, en op  hun speeltje de beurs, luchtbellen zien ontstaan? Er zit simpelweg veel te veel geld in één sector.
Een lokale munt als de Achterhoeker is anders. Die kan er juist voor zorgen dat geld lokaal blijft en de lokale economie ondersteund. Er is dan lokaal genoeg geld om elkaar aan het werk te houden en te betalen. Iedereen kan daar van profiteren. Bij een munt als de Achterhoeker is er geen financiële sector die 95% van al het geld inpikt.
Daarom hoop ik dat dit initiatief, maar ook initiatieven als ‘de blije bank’ een succes gaan worden.
http://www.deblijeb.nl/
Mijn eigen oproep om voor zilver te kiezen in plaats van uw spaargeld in euro’s aan te houden gaat lang zo ver niet, maar is ook ingegeven vanuit het feit dat de Euro in en in oneerlijk is. Zie dat alstublieft in voor u door de Euro bankiers gepakt gaat worden!
Meer over de Achterhoeker
Nu mag ik hier nog over publiceren, maar als straks het oproepen tot een bankrun verboden wordt, dan is het slechts wachten op het moment dat ook dit soort oproepen tot het gebruiken van andere munteenheden verboden gaat worden. Met mijn oproep zo min mogelijk euro’s aan te houden ontnemen we immers zowel bankiers als politici een groot deel van de macht die ze over ons hebben. Als al onze liquide bezittingen zich in hun munteenheid bevinden, dan hebben ze alle macht over ons. Willen ze ons dan straatarm hebben, dan hoeven ze slechts hyperinflatie toe te passen. Willen ze ons rijk en vadsig hebben, dan zorgen ze dat iedereen net genoeg heeft om zich rijk en vadsig te voelen. Maar in alle gevallen hebben de bankiers en de politici een volledige greep op u en uw welbevinden. Ik persoonlijk ben daar helemaal klaar mee. Ik heb goud, zilver, aandelen en onroerend goed. Ik heb dat veel liever dan een flinke hoeveelheid euro’s op de bankrekening.
De euro is voor Europa een prachtig ding en ik maak er graag gebruik van in de winkel en op vakantie, maar ik heb er niet meer van in bezit dan strikt noodzakelijk. Dat is nu eenmaal wel zo gezond voor mijn financiële doen en laten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *