LADEN

Typ om te zoeken

Het unieke 2008

Laatste Nieuws

Het unieke 2008

Waarom blijf ik zeggen dat 2008 in vele opzichten uniek was en voor een gedegen beleggingsstrategie niet mee mag tellen? – De voornaamste reden daarvoor is het feit dat in 2008 heel veel toonaangevende marktpartijen tegelijk gedwongen werden tegen bodemprijzen hun mooiste aandelen van de hand te doen. Ze werden erdoor gedwongen omdat hun andere beleggingen massaal pure leugens bleken te zijn. Heel veel posities in leenproducten bleken bedrogproducten van toonaangevende banken te zijn. Daarbij ging toen ook nog eens één van die aanbieders van pulp producten failliet (Lehman Brothers) waarna het helemaal paniek was.
2008 was dus uniek omdat we nooit meer op een dergelijke wijze zo massaal bedrogen zullen worden. De kans is ook heel klein dat marktpartijen ooit nog zo massaal tot verkopen gedwongen worden.
Nooit meer?
Ja, nooit meer op deze wijze, waarbij financiële marktpartijen ALLEMAAL de zaak bedonderden en de grote bezitters van aandelen, zoals Pensioenfondsen en hedgefunds allemaal gedwongen werden enorm af te bouwen.

De enige marktpartij die de zaak nu nog aan het bedriegen is, is de Centrale bank.

Commerciële banken zullen op hun manier nog wel de zaak verstieren, maar dat ze allemaal tegelijkertijd de kans krijgen om nog een keer de zaak zo uit de hand te laten lopen, dat geloof ik niet.

Hoe dan ook zijn we ons nu allemaal bewust(er) van hun mogelijkheden om bedrog toe te passen. In 2008 lieten we ons massaal verrassen. Weliswaar wisten we dat het niet goed zat, immers heb ook ik al jaren geschreven dat het uitstellen van de recessie door Greenspan ons een keer vreselijk zou bijten, maar dat het gepaard zou gaan met het openzetten van een enorme bancaire beerput, dat had vrijwel niemand verwacht. Iedereen had bankiers meer hersens en kennis toegedacht.

In feite was de crisis een combinatie van graaiende CEO’s, een instortende huizenprijs, een hypotheekcrisis op basis van onterecht verstrekte hypotheken en het verpakken van die waardeloze hypotheken in leenproducten die doorverkocht werden en daarbij een hoge waardering van de ratingbureau’s kregen.
Alles werkte ineens samen.

Dat het enorme bedrog van de banken vervolgens ook een enorme impact zou hebben op de echte economie was ook een verrassing. Het bedrog van de banken was al te lang bezig en veel te ver in de economie doorgedrongen. De banken hadden ondertussen al te veel slechte herverpakte leningen ondertussen weer doorgeschoven via oa beleggingsfondsen naar hun klanten.
Nog altijd zijn we bezig de waardeloze leningen uit de echte economie weg te snijden. Heel wat bedrijven en overheden zijn op dit moment technisch failliet zonder dat ze het zich realiseren. Hun bezittingen in gekochte leenproducten bestaan soms al een jaar niet meer. Het is alleen nog niet officieel gemaakt.
De hoop is nu dat het schonen van de economie en het herstel van de economie zo snel gaat, dat eea zichzelf oplost. Of die hoop terecht is, dat is de grote vraag. De banken hebben vrijwel geen eigen kapitaal en nog altijd zijn er in Amerika veel te veel lopende hypotheken waar geen rente en aflossing over betaald wordt. De huizenmarkt in Amerika gaat nog een keer een klap krijgen.
2009 lijkt niet meer op 2008. Dat jaar was uniek vanwege de verrassing en de omvang. Op dit moment zien we dat de beurs weer ‘gewoon’ werkt en niet aan het infuus ligt. Een ‘gewone’ beurs kan stijgen en dalen. Een uniek beursjaar wordt niet gevormd door een daling. Het unieke aan 2008 is het feit dat iedere grote marktpartij gedwongen was de mooiste bezittingen te verkopen omdat heel veel slechte zaken tegelijk tot uitbarsting kwamen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *