LADEN

Typ om te zoeken

Een veilige financiële plek

Laatste Nieuws

Een veilige financiële plek

Vrijwel iedere belegger zal zich wel eens afgevraagd hebben waar het eigen gezinsvermogen het veiligst is. Twee jaar geleden zou ik gezegd hebben, in hoeksteenaandelen en in goud. In 2008 bleek slechts de helft van die bewering juist te zijn geweest. U las verderop al dat 2008 in mijn ogen uniek te noemen was.
Hoewel hoeksteenaandelen in 2008 dus niet de juiste plek bleken te zijn, is het de vraag of daarmee mijn antwoord in 2007 echt verkeerd zou zijn geweest. Moet je immers een bewering toetsen aan de unieke beurssituatie van één jaar?
Ik denk het niet. Waar is dus uw geld, laten we het noemen, ‘relatief’ veilig?
Ik blijf zeggen, in goud. Waarom?
– Goud kan niet inflateren. Er is zoveel als dat er is. Hoewel mijnen ieder jaar nieuw goud produceren, zien we ook dat de hoeveelheid mensen toeneemt en dat er ook goud, al dan niet tijdelijk, verloren gaat.
Wat ik echter pertinent niet doe, is goud aanhouden voor speculatie. Daar is die markt in mijn ogen niet geschikt voor omdat enkele marktspelers teveel invloed hebben. Waar ik goud voor heb, is om te overleven als ons financiële bestel in elkaar zou storten. Ik wil in zo’n eventuele situatie enkele gouden munten in de hand hebben en daarbij veel meer goud in verre kluizen hebben liggen. Verre kluizen, omdat ik geen enkele eigen overheid vertrouw. Als de economie en het financiële bestel in elkaar klapt, dan zal iedere overheid eerst van haar eigen onderdanen stelen. Dat deed de Amerikaanse overheid in de jaren dertig en de Argentijnse overheid in de jaren negentig. In feite stal de Nederlandse overheid 10% van ons vermogen toen de euro geïntroduceerd werd. Zeg dus niet dat het hier niet zal gebeuren, de feiten laten een ander beeld zien.
Daarom goud in verre kluizen en ook nog buiten de EU. Stelen van het buitenland en van buitenlanders is voor overheden veel moeilijker, zeker als ze ook nog eens net buiten je invloedssfeer vandaan komen. Van diefstal van buitenlanders komt namelijk oorlog en dat is het laatste dat regeringen in feite willen.
Ik blijf er ook bij dat uw geld relatief veilig is in hoeksteenaandelen. Toonaangevende bedrijven die niet alleen marktleider zijn, maar die ook nog eens winstgevend blijven in moeilijke tijden. Die aandelen dalen ook in waarde, maar herstellen ook het eerste weer. Dat zien we nu in 2009 ook weer op de beurs.
Zelf heb ik mijn goud hier liggen
Hulp bij het openen van een goudrekening kunt u hier vinden

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *