LADEN

Typ om te zoeken

Goud

Laatste Nieuws

Goud

Wat veel beleggers gemist hebben, is het feit dat goud in euro’s gemeten recent een nieuwe top gezet heeft. Veel beleggers denken dat goud alleen maar in dollars gemeten wordt, maar dat is natuurlijk onzin. Weliswaar wordt daadwerkelijk op de wereld goud markten gehandeld in dollars, maar ondertussen kan goud met heel veel valuta gekocht worden. De dollar is slechts een manier om één prijs duidelijk te hebben.
Wat die dollarprijs echter veroorzaakt, is dat we massaal de top in Euro’s dus nooit gezien hebben. Immers, in duurder wordende dollars werd een daling gemeten.
Europese beleggers hebben zich de laatste tijd dus vaak in de luren laten leggen door die optisch lage dollarkoers. De stijging van de dollar kon prima meegelopen worden, bijvoorbeeld in goud.
Voor mijzelf interesseert het me de rozen wat goud doet. Natuurlijk, ik vind het prachtig als ik in mijn portefeuille kijk en zie dat ik op papier en in dollars of euro’s nog weer rijker ben, maar mij gaat het om het goud zelf. De gemiddelde levensduur van nationale munten in de wereld is 15 jaar. De gemiddelde levensduur van de nu gangbare munten in de wereld ligt al rond de 35 jaar. Het is dus helemaal niet zo gek als munten falen en we zijn behoorlijk over tijd in veel munten.
Wat dus zonde is, is als je als belegger je niet voorbereid op het wisselen van munten. Wie euro’s aanhoudt op het moment dat de euro faalt en vervangen gaat worden door een opvolger, die zal financieel ernstig geraakt worden. Ik weet niet wanneer de euro zal falen. Het kan volgende week zijn, het kan nog veertig jaar duren. Eerlijk gezegd denk ik dat de realiteit dichter bij volgende week, dan bij ‘over veertig jaar’ zal liggen.
Met goud kan je na de introductie van de nieuwe munt weer gewoon wat verkopen en de nieuwe munt verkrijgen. Goud zelf staat er in heftige economische tijd garant voor dat je een goede waardering krijgt. Met oude euro’s nieuwe euro’s kopen, dat is pas armoede. Dat gaat namelijk richting 50% tot 90% verlies maken. Dat is de reden dat ik mijn cash in 2010 zoveel mogelijk ga omzetten in andere zaken dan ‘geld op de bank’.
Goud kopen raad ik hier aan

Volgend artikel

2 Reacties

 1. Martin van Bree 12 november 2018

  Wat is de producie kosten van goud?

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 12 november 2018

   Dat is per goudmijn anders. Ze moeten rekening houden met afschrijvingen, energiekosten, personeelskosten, vervoer en verwerking etc. Dat is dus geen vast gegeven.
   Ik denk dat de meeste goudmijn heel blij zijn met een kostprijs per ounce van onder de 1000 dollar.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *