LADEN

Typ om te zoeken

Financiële controle in China

Laatste Nieuws

Financiële controle in China

Er zijn gesprekken gaande tussen vertegenwoordigers van de Securities and Exchange Commission en de Public Company Accounting Oversight Board met de Chinese overheid om Amerikaanse controleurs toegang te geven tot Chinese gegevens.

Dit met het doel de in Amerika gepubliceerde cijfers te kunnen vergelijken met de in China gepubliceerde cijfers.

Zoals u ongetwijfeld bekend zal zijn, is er fraude ontdekt bij enkele Chinese bedrijven met een beursnotering in Amerika. Hun cijfers in Amerika blijken veel mooier voorgesteld dan de cijfers die in China worden gepubliceerd. Helaas is gebleken dat het in sommige gevallen keihard om fraude ging. Fraude zoals de omvang van de omzet met bijvoorbeeld een factor 10 overdrijven.
Een goedlopende fabriek bleek bij controle een lege loods te zijn. Omzet die werd geboekt was niet meer dan het administratief overboeken van de voorraad van de ene dochter naar de andere dochteronderneming.

We zien nu dat verschillende top 4 auditors hun functie bij Chinese bedrijven neergelegd hebben. Hun controles waren vaak niet meer dan een handtekening zetten onder door het management gepresenteerde materiaal. Van een serieuze controle was veel te vaak geen sprake.

Overigens werkt tot op heden de Chinese overheid niet mee, ook niet als de bedrijven zelf volledig willen meewerken.

De TempleTom portefeuille neemt in lijn met de gedachte van Templeton een brede portefeuille in deze zeer risicovolle, maar extreem laag gewaardeerde aandelen. Tot nu toe staan we op een groot verlies, maar recent zagen we al enkele spectaculaire koersherstellen. Lees hier meer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *