LADEN

Typ om te zoeken

Fed functionaris in opspraak

Laatste Nieuws

Fed functionaris in opspraak

De voorzitter van de New York Federal Reserve Bank voorzitter Stephen Friedman heeft zich verrijkt en naar het lijkt niet op een manier een banktopman waardig. (waar wat is tegenwoordig nog ‘waardig’ voor een topman van een bank?). Zo was hij, naast zijn voorzitterschap van deze Federal Reserve Bank ook lid van de Raad van Bestuur van Goldman Sachs. Hij had dan ook een aardig pakket aandelen van die bank.
Nu wil het feit dat hij dus zeer goed op de hoogte was van zowel de problemen, als de oplossing voor Goldman, zeker toen die Investeringsbank een gewone bank wilde worden. Sterker nog, Stephen was vanuit zijn functie deel van die oplossing. Het is in zo’n geval dus voorgeschreven dat je geen aandelen in zo’n bank aanhoudt en er zeker niet in gaat handelen. Dit omdat dit dan simpelweg ‘handel met voorkennis’ is.
Helaas, Stephen toont zich een ware Amerikaan en heeft dus JUIST in die periode wel gehandeld in de aandelen. Hij kocht er namelijk eerst 37.300 stuks en later nog eens 15.300 stukken extra bij. Deze aandelen zijn ondertussen al meer dan 1,7 miljoen dollar in waarde gestegen.
Hij heeft overigens wel gevraagd om vrijstelling van het verbod om de aandelen te bezitten, maar liet zich niet tegenhouden door het feit dat het antwoord twee en een halve maand op zich liet wachten. Het antwoord was, wie had anders verwacht, dat hij ondanks het verbod om te handelen uiteindelijk wel toestemming van de FED kreeg. Deze heren zorgen immers onderling goed voor elkaar. Naar het schijnt heeft de FED uiteindelijk niet eens interne regels die handel met voorkennis moeten tegengaan. Het is alsof de FED net een nieuw bedrijf is en nog alles moet uitvinden. Dat terwijl deze onderneming al meer dan 100 jaar actief is!
De 71 jarige Friedman (Overigens voormalig CEO van Goldman) ziet nog altijd niet in waarom hij niet in die aandelen mocht handelen. Hij zal overigens zijn positie wel eind dit jaar gaan neerleggen. Hij hoeft van Obama geen haast te maken omdat ook Geithner van de New York Federal Reserve Bank komt en deze bank dan te snel van zijn topmensen af zou zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *