LADEN

Typ om te zoeken

Eerlijke banken: Triodos

Laatste Nieuws

Eerlijke banken: Triodos

Een ‘eerlijke’ bank die door een lezer genoemd werd, is de Triodos Bank uit Zeist. Ik woonde in Zeist toen de kerk die er stond gesloopt werd om er de bank op te kunnen bouwen. Het ene geloof voor het andere zullen we maar zeggen…
Ik heb niet zo lang geleden een niet zo positief artikel over ze geschreven. Ze adverteren namelijk over het mede-eigenaar worden van de bank, terwijl daar geen sprake van is. Je kan namelijk deelnemen in certificaten van aandelen en dat is pertinent geen mede-eigenaar worden. Ik schreef indertijd al dat het jammer is dat ze van deze marketingbedrog opzet gebruik maken.
Waarom is Triodos echter ondanks deze genoemde fout wel een andere en betere bank?
Ze investeren niet in zomaar iedere onderneming en ze houden zich niet bezig met high frequency trading en het voor eigen rekening in derivaten grof op de beurs gokken met andermans geld.
Hun insteek is steeds dat het om duurzame zaken moet gaan. Dat klinkt misschien wat al te groen in uw oren, maar ze zijn er zeer serieus en professioneel in. Onderwerpen als duurzame energie, cultuur, biologische landbouw, duurzaam vastgoed, je kan het allemaal bij Triodos vinden en als klant kan je in hun beleggingsfondsen deelnemen.
Ze doen daarbij niet onder voor fondsen van andere banken.
Ik ben geen voorstander van bankenfondsen, want ook het beheren van fondsen en het voeren van een bank moet wat mij betreft uit elkaar, maar hun insteek is aanstekelijk alternatief ten opzichte van andere fondsen.
Ondanks dat deze bank zich niet bezighield en houdt met de grote winstpakkers en oplichtingspraktijken van de andere banken, weet ze toch een mooi rendement te scoren. Zo leenden ze 9% meer uit in het eerste halfjaar van 2012. Niet veel banken kunnen dat tegenwoordig nog zeggen, tenzij ze ‘geld parkeren bij de ECB’ ook als geld uitlenen gaan bestempelen.
Ook kregen ze er 40.000 klanten bij. Ik wil dat laatste ondersteunen door ook mijn steun aan Triodos uit te spreken. Ik heb er nog geen rekening, maar ik heb besloten er ook minstens een rekening te gaan openen en als het bevalt misschien wel mijn belangrijkste rekeningen over te zetten.
Ik wil immers betere banken. Dan moet ik natuurlijk wel een rekening hebben bij de beste bank die ik op dit moment kan vinden. Pas dan kan ik hopen dat ondernemers en bankiers inzien dat betere banken de toekomst hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *