LADEN

Typ om te zoeken

Een terechte waarschuwing van InterActive Brokers

Laatste Nieuws

Een terechte waarschuwing van InterActive Brokers

Gisteren kreeg ik van IB een mail waarin ze haar klanten nogmaals de waarschuwing geven tegen beleggen op margin.
Waarom is het gevaarlijk?

Als u aandelen koopt, dan kunnen die gekochte aandelen dienen als onderpand voor een lening. Met het aldus extra verkregen geld kunt u nog meer aandelen kopen.
Dat gaat goed, zolang de aandelen die als onderpand dienen hun waarde behouden.

Het gaat heel snel mis, als de onderliggende aandelen snel hun waarde verliezen. Het onderpand is dan niet meer voldoende voor het geleende bedrag. U moet voor meer onderpand zorgen. Meestal moet dat dan in de vorm van heel snel extra geld naar de beleggingsrekening sturen. Daar wringt echter de schoen. Immers had u op margin belegd omdat u dat extra geld zeer waarschijnlijk niet heeft.

Dan is er nog maar één alternatief en dat is aandelen verkopen. Het vervelende is alleen dat het probleem ontstaan is omdat aandelen minder waard werden. Het komt dan vaak neer op een heel pijnlijk verlies nemen. Vaak zoveel verlies, dat er meer dan het eerder behaalde voordeel verloren gaat. Overigens, als u niet zelf het pijnlijke verlies neemt, dan zal uw broker het voor u doen. Ze kijken dan nergens naar en verkopen gewoon het eerste dat ze zien, tegen elke prijs die ze ervoor kunnen krijgen. U kan daar dan niets meer tegen doen.

Dat is dan ook de reden dat ik zelf met klem benadruk dat u alleen moet beleggen met geld dat u kunt missen. Daarop volgt dus automatisch dat u niet moet beleggen met geleend geld. Dat is immers geld dat u niet kunt missen, want u moet het terug kunnen betalen.

Ik blijf dus zeggen, beleggen op margin? Niet doen!

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *