LADEN

Typ om te zoeken

Deskundigen raden obligaties aan

Laatste Nieuws

Deskundigen raden obligaties aan

Adviseurs en analisten van naam zijn nu bijna lyrisch over de kansen van (staats)obligaties. Ik deel dat enthousiasme echter niet. De reden is vooral gelegen in het feit dat obligaties uw geld vastleggen in de munt waarin de obligatie is uitgeschreven. Faalt de munt, dan faalt de obligatie. Faalt echter de uitschrijver van de obligatie, dan faalt de obligatie ook… Kortom, er is nogal een kans dat het gedurende de looptijd van de obligatie mis gaat.
De beloning voor u als koper van de obligatie is rente, maar de ontvangen rente zal de reële inflatie amper bijhouden. Wie dus het vermogen vastzet in obligaties zal normaal gesproken slechts terugkrijgen wat er in in gestopt, in koopkracht gemeten. Alleen als u de obligatie vanwege angst in de markt met een mooie korting koopt en tijdens de looptijd de verwachtingen opwaarts bijgesteld worden en de rente daalt, dan kan het beter dan de inflatie gaan.
Op dit moment is die kans niet zo groot.
Ik zou het zelf dus niet aandurven om in obligaties te gaan. Eén van de meest ‘zekere’ partij in de wereld is de Nederlandse overheid. Stel echter dat ING omvalt, dan valt de Nederlandse overheid ook om, net zoals IJsland en Ierland in feite ook al omvielen door de banken.
Ik heb zelf nog altijd de smerige nasmaak van de Russische actie in 1997 om de obligaties te schrappen. In één klap was ik indertijd 20.000 gulden armer. Een beleggingsfonds dat zou gaan beleggen in Oost Europese aandelen had haar cash zolang even gestald in ‘zekere’ Russische obligaties.
Ze waren toen net zo zeker als dat onze (bank)deskundigen nu zeggen dat obligaties zijn…
Ze zijn het echter niet en gaat het mis, dan hoeft u niet voor garantie bij die deskundigen aan te kloppen. Denk dus even goed na voor u uw vermogen in die ‘zekere’ obligaties gaat stoppen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *