LADEN

Typ om te zoeken

De goudprijs aan de top?

Laatste Nieuws

De goudprijs aan de top?

De vraag of de goudprijs aan haar top zit, is dat serieus een Technische Analyse vraag, of moeten we naar heel de economie kijken? Daarbij ga ik er overigens vanuit dat goud wel degelijk een rol binnen het geldsysteem heeft, al is die rol de laatste veertig jaar (tijdelijk) enorm teruggebracht.

Het zwakke punt aan de Technische Analyse op de goud/Dollar of goud/Euro, is het feit dat het kijkt naar een koersverloop in een verzonnen munt. Als die munt qua hoeveelheid in omloop alsmede haar waarde verzonnen is, hoe kan daar dan een serieuze grafiek uit komen?
Waarom is goud de laatste jaren zo in prijs gestegen?
Allereerst was dat in mijn ogen door onrust over waarde van de Dollar en de Euro. De eerder zo vertrouwde munten zijn hun status aan het verliezen.

Wordt dat beter?

Ik weet niet hoe u daar over denkt, maar ik ben van mening dat de toestand alleen maar onhoudbaarder wordt. Spanje heeft bijvoorbeeld net haar spaarbanken moeten redden. Dat deed Ierland ook en kijk hoe het daar mee afgelopen is. Spanje is echter iets groter dan Ierland. De staatsschulden van de Europese landen worden groter en groter. Als er al eens een positief bericht te melden is, dan is het dat een schuld minder groot dan verwacht werd uitvalt. Maar nog altijd groter en grotere schulden. Er is geen houden meer aan.

Ik weet niet of het feest over een week over is, over een paar jaar, of dat het zich nog tientallen jaren weet te rekken. Dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk, maar onze maatschappij heeft al een record gezet. Nog niet eerder heeft een fiat geldsysteem zich zo lang weten te handhaven. We werken al in Europa met dit systeem sinds 1945. (er vanuit gaande dat de Euro geen nieuw geldsysteem/munt is, maar een vervolg op de D-mark).
Amerika is echter recordhouder, door sinds 1907 al met deze dollar te werken. Die dollar was toen wel 98% meer waard… Dat wel. We zitten vanuit 1907 gezien al dicht bij de 100% verlies. Dat moment gaat dus wel komen, maar zoals gezegd, het is onduidelijk wanneer het definitief over is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *