LADEN

Typ om te zoeken

De crisis ontleden

Laatste Nieuws

De crisis ontleden

Nu we weten dat er mis is gegaan in de economie en met de gestructureerde leningen leek het me een aardige oefening om te kijken of vanuit dat gegeven ook gekeken kan worden naar oplossingen voor bedrijven die in problemen zijn gekomen. Als je immers weet waar je problemen liggen, dan kan je ook werken aan de oplossingen. Ik heb daarop het jaarverslag van een kleine financiële partij in Amerika opgevraagd en gekeken naar wat ze in bezit hebben en hoe ze de mist in zijn gegaan.
– Na het doorlezen van het jaarverslag weet ik in ieder geval één ding zeker, en dat is dat het nog altijd vrijwel onmogelijk is om te weten hoe het precies zit met die gestructureerde leningen. Niet alleen wil het bedrijf dat in problemen is gekomen niet het achterste van haar tong laten zien (immers blijkt in dat geval dan namelijk hoe stom ze persoonlijk zijn geweest). Ook de voorwaarden van de gestructureerde leningen zijn ondoorzichtig en belangrijker nog, er is nu nog altijd geen handel in.
Dat laatste is zo opmerkelijk niet, zo bleek me. Het bedrijf dat ik doorgelicht heb, heeft CDO’s die eind dit jaar aflopen. Morgan Stanley heeft de verplichting deze terug te kopen… tegen marktwaarde…
Dat u werkelijk dat Morgan Stanley ook maar een enkele stap zou doen richting een oplossing in de richting van weer opbouwen van een serieuze markt als ze daarvoor alleen maar gestraft gaan worden door meer te moeten betalen? Een bedrijf als Morgan Stanley zal er liever alles aan doen om die markt in CDO’s op haar gat te laten liggen totdat alle producten waarop de op marktwaarde moeten afrekenenen verlopen zijn.
Het bedrijf dat ik onder de loep had zal eind dit jaar failliet gaan als Morgan Stanley er mee weg komt.
Het lijkt me toe dat er een grote kans is dat meer bedrijven, pensioenfondsen en beleggingsfondsen hier mee te maken krijgen. Hun leningproducten staan nog voor een bepaalde waarde op de balans, maar als de terugbetalingsgarantie is op basis van de marktprijs, dan is hun bezit dat nu nog op de balans staat al onbestaand. Hier kan alleen overheidsingrijpen nog een kans bieden, maar de banken zijn ‘te groot om te falen’ en de bezitters van die gestructureerde leningproducten zijn dat niet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *