LADEN

Typ om te zoeken

Consumptief of productief lenen

Laatste Nieuws

Consumptief of productief lenen

De laatste veertig jaar is consumptief lenen heel populair geworden. Alles kon op een gegeven moment, met als voorlopig slotstuk de crisis in 2008. Tot verrassing van vooral de banken zelf bleek er een maximum te zitten aan hoe ver je kon gaan.
Leen je productief, dan leen je om dat geld in te zetten om er geld mee te verdienen. Een vertegenwoordiger bijvoorbeeld die een auto koopt om daarmee langs klanten te kunnen, leent geld om die auto te kunnen kopen. Dat is productief, want op de fiets of met het openbaar vervoer haalt hij zijn inkomsten niet binnen. Die prachtige auto van hem, die levert in feite geld op.
Zijn buurman, die bewust of onbewust, jaloers is op de buurman met de mooie auto, leent geld om puur consumptieve redenen. Hij wil ook zo’n mooie auto, maar die auto is vervolgens alleen maar een kostenpost.
Het gekke is dat deze tweede lening bij de banken veel sneller te krijgen is. Banken vinden echt ondernemen immers maar eng. Stel je toch voor dat de opzet mislukt?
Dat terwijl de tweede persoon de vaste baan maar hoeft te verliezen en dan een enorm probleem heeft. Hij kan die kostenpost ook richting een eventueel andere, minder betalende baan, niet winstgevend maken.

De laatste veertig jaar hebben daarom consumptieve leningen voorrang gekregen. Daarmee zijn we allemaal heel veel armer geworden. Voor veel consumenten met weinig geld op de bank geldt namelijk dat ze vaak ook leningen hebben lopen voor spullen waar ze eigenlijk ook wel zonder konden. Welvaart heet het dan.
Ik ben bang dat voor veel mensen de aankomende tien jaar die nepwelvaart weer uit hun leven gaat verdwijnen. Dat lijkt dan veel pijn te doen, maar eigenlijk hadden ze de eerdere welvaart nooit mogen hebben. Immers, waarom moet Afrika honger leiden, terwijl wij zonder veel onderpand er maar op los kunnen lenen?
Rijke mensen lenen productief, arme mensen lenen consumptief. Hoe leent u?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *