LADEN

Typ om te zoeken

Canadian Mint Gold Reserve Programme ETR

Laatste Nieuws

Canadian Mint Gold Reserve Programme ETR

De Canadese Mint gaat op de Canadese beurs ETF’s laten noteren die gedekt zullen worden met goud.
De ETR’s geven recht op uitlevering in goud (minimaal 10.000 ETF’s), of in cash.

De prijs per ETF zal 20 Canadese Dollar zijn. De kosten liggen op 35 Canadese dollarcent per jaar. 0,0175% kosten is in ieder geval niet hoog.
Er wordt ter waarde van 250 miljoen Canadese Dollars aan ETF’s uitgegeven.
Deze ETF’s zullen niet in Amerika worden geregistreerd en mogen dan ook officieel niet in Amerika en door Amerikanen verhandeld worden. Wij dachten dat de AFM de enige idiote regelgever was?
De vraag is nu, is dit interessant?
– Ik heb de voorwaarden even opgevraagd, deze zijn niet online in te zien. Voor mij is dat al een enorme rode vlag.
Wat ik wil weten is of er short gegaan kan worden op deze ETF’s en of de Canadese Mint het goud onbezwaard moet bewaren. Verder wil ik natuurlijk weten hoe of de ETF’s eventueel kunnen aflopen.
Hierover heb ik al enige informatie. De ETF’s kunnen in principe met een 90 dagen aankondigingsperiode ALTIJD uit de markt genomen worden. Officieel moet er dan een bepaalde reden voor zijn, maar uiteindelijk komt het er op neer dat als de uitgever het voior hem wenselijk acht, dan kan hij het product uit de markt halen. Dit is duidelijk anders dan bij goud zelf. Dat kan niemand voor u uit de markt halen als u het in een kluis heeft liggen.

Mogen ze het onderliggende goud ‘bezwaren’. Met bezwaren bedoel ik, dat ze er geen andere fratsen mee uit mogen halen, zoals bijvoorbeeld uitlenen aan shorters, of het afdekken met ook weer papier in plaats van echt goud.
Je denkt, zoiets zou toch niet, maar helaas heeft het verleden ons geleerd dat rondom goudproducten heel wat frauduleuze producten ontwikkeld zijn. Zo had de ABNAMRO ooit een goudrekening die nooit bewezen gedekt werd door echt goud en heeft RBS niet eens zo lang geleden een product gelanceerd waarbij ze ook niet konden of wilden bewijzen dat ze het goud ook echt bezaten.
– Zover ik heb begrepen koopt de Mint het goud en legt ze het daadwerkelijk in haar kluizen. Het goud is van de ETF houders, niet van de Mint. Zou de Mint dus failliet gaan, dan blijft het goud in de kluis.
Zou de Mint niet aan haar verplichtingen voldoen, dan is de Canadese overheid aansprakelijk.

Unallocated

De Mint zal echter, zo blijkt uit de voorwaarden, unallocated goud gebruiken voor deze verplichting.
Dit laatste is NIET gunstig. Het houdt in dat de Mint kan schuiven met het goud. Het kan in feite van iedereen zijn. Er liggen dus geen vast aangewezen baren in de kluis en het kan (en zal) inhouden dat ook dit goud uitgeleend kan worden als de Mint er dergelijke praktijken op nahoudt.
Bij unallocated goud is het vrijwel niet te achterhalen van wie welke goud is en of er wel genoeg goud is.
De Mint zegt dan wel meer dan voldoende goud te bezitten, maar het kan dus best zijn dat uiteindelijk andere rechthebbende er net even eerder bij zijn.
Daarbij is de mint niet aansprakelijk als het goud verloren gaat door een kernramp, een invasie door een vijandelijk leger en acts of God…
Dat laatste is makkelijk. In feite is voor gelovige mensen alles een act of God.
Ook als andere partijen failliet gaan of hun verplichtingen niet nakomen trekt de Mint haar handen van haar verantwoordelijkheden af.

Overigens kan de Mint ongelimiteerd ETF’s blijven afgeven. Als ze in haar kluizen maar in totaal meer goud ligt dan er aan ETF’s uitstaat. Van wie dat unallocated goud dan is, dat blijft natuurlijk de vraag.

Als u dus zekerheid wilt, dan koopt u echt goud. De ETF’s zijn echter handiger en veel goedkoper om mee te traden. Persoonlijk vind ik goud in welke vorm dan ook geen goed product om mee te traden, ook niet met ETF’s. Voor de korte termijn ben je als trader te afhankelijk van andere traders die zowel meer kennis alsmede serieuze marktinvloed hebben. Je gaat toch ook niet boksen tegen de wereldkampioen terwijl je een blinddoek op moet doen? (Je moet je zelfs afvragen waarom je zou willen boksen met de wereldkampioen, tenzij je de nummer 2 van de wereld bent.)

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *