LADEN

Typ om te zoeken

Tobin Taks verdeelt Europa

Laatste Nieuws

Tobin Taks verdeelt Europa

In grote lijnen is continentaal Europa voor de belasting op financiële transacties en Engeland is tegen.
Hoewel we natuurlijk allemaal ‘geraakt’ worden door deze belasting, is het vooral bedoeld om de extreem hoge volumes vanuit de High Frequency Trading een halt toe te roepen.
Als u nu een partij aandelen koopt, dan zit er tussen u en de verkopen mogelijk één maar misschien zelfs wel meer HFT momenten. Al die HFT momenten moet u over betalen. Het zijn maar centen per keer per aandeel of andere onderliggende waarde, maar bedrijven als Goldman Sachs en andere zeer rijke en machtige banken zitten er steeds tussen en verstoren de markt en maken de producten dus steeds iets duurder.
We betalen daarom bij iedere transactie te veel. Het verschil gaat zo de zakken van Goldman Sachs in. We praten hier over tientallen miljarden per jaar! Het is net een soort maffia die over iedere transactie een stukje naar zich toe laat schuiven.

De Tobin Taks is net zoiets en dus een onding, maar het lijkt de enige manier te zijn om HFT tegen te gaan. Immers is regelgeving al te laat, de geest is al uit de fles.
Door handelen per transactie te belasten kan je het oninteressant(er) maken. Helaas houdt het in dat iedereen deze belasting gaat betalen.
De vraag is en blijft wie deze belasting gaat heffen en waar deze opbrengsten vervolgens heen zullen gaan. Helaas is daar nog altijd veel te weinig duidelijkheid over. “De belastingbetaler” is te makkelijk. Immers vinden de meeste transacties in Amerika en in Londen plaats. Daar zou deze belasting dus het meeste opbrengen. Dat terwijl de transactie veelal van buiten die landen wordt ingezet. Londen doet namelijk heel wat transacties voor de rest van Europa. Het is niet voor niets dat juist Engeland en Amerika tegen deze belastig zijn. De provisie op transacties is hoger dan de eventuele belasting. Ze willen die provisie niet kwijtraken. Op dit moment is naar schatting twee derde(!) van alle beurs transacties een HFT transactie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *