LADEN

Typ om te zoeken

Big data is geld waard

Laatste Nieuws

Big data is geld waard

Waar zit de waarde van Facebook? Of de waarde van LinkedIn, of van Twitter?
Het is simpel, dat is in big data.
Uw gegevens en de gegevens van al die andere leden zijn enorm veel geld waard. Wie wil adverteren op die netwerken kan dat doen vanuit de database. De adverteerder kan aangeven welke doelgroep aangesproken moet worden. Dat is effectief en dus levert het meer op voor zowel de adverteerder als voor de eigenaar van de database. De genoemde bedrijven weten enorm veel over u. Ze weten wie u bent wat u doet, maar ook wie uw ‘vrienden’ zijn en wanneer en waar u met welke apparatuur online bent, hoe lang en wat u op hun site doet.
Dat biedt heel veel mogelijkheden.
Marktonderzoeken kunnen perfect met deze big data bestanden gedaan worden. Ook dat kan dan geld opleveren voor de eigenaren. Het kan ook helpen bij het ontwikkelen van producten die nog beter afgestemd kunnen worden op de beoogde doelgroep. Dat kan het risico van product lanceringen enorm veel kleiner maken.
Big data is er echter op meer plekken. Recent werd al bekend dat banken onze betaalgegevens ook graag gebruiken. Dan doen ze zelf al om u af en toe reclame te sturen… of kreeg u als 60+ plusser recent nog reclame voor de baby-uitzet van de bank?
Maar de banken willen deze data ook (duur) verkopen aan derden. Immers zijn er zat bedrijven en instellingen die willen weten wat u zoal doet en waar u dat doet. De belastingdienst heeft het al voor elkaar om deze data gratis te krijgen. Die waren er namelijk vroeg bij en hadden daarmee een goede onderhandelingspositie.
Anderen moeten veel meer gaan betalen om achter uw financiële gegevens en handel en wandel te komen.
Zo ook uw medische gegevens. Die zijn goud waard voor de pharma industrie. Ze willen mede daarom graag ook inzage…
Het is niet de vraag of ze die inzage gaan gebruiken, het is de vraag op welke manier ze dat gaan doen. Die medische gegevens zijn enorm belangrijk voor marketing. Het geeft de medische bedrijven inzage in hoe artsen werken en hoe ze dat gedrag van de artsen kunnen sturen.
U bent voor de medische wereld een klant. Een vaste klant liefst. Artsen zijn echter vervelende mensen. Er zijn er namelijk die eigenwijs zijn en patiënten snel beter willen maken. Dat gedrag kan je dan als pharma reus aanpakken als je de bewijzen hebt dat zo’n arts in feite tegen je werkt. Dan kan je die arts even terechtwijzen via hogere rekeningen, of hem of haar geen toegang meer tot gegevens geven tot hij of zij het gedrag aanpast en in lijn brengt met dat de pharma industrie als wenselijk ziet. Er moet immers geld verdiend worden en aan gezonde mensen verdienen ze geen geld. Big data kan hen leren hoe ze hun medicijnen zo moeten aanpassen dat u als patiënt maximaal geld gaat opleveren. Daarbij willen ze wel dat u heel oud wordt. Immers is dat het moment dat er echt serieus geld aan u verdiend kan worden. U moet dus patient blijven, maar dat houdt tegelijk ook in, wel moeten leven. Dat is dan weer positief aan dit verhaal.
Overigens zijn er meer voordelen aan gebruik van Big Data, maar we moeten ons realiseren dat onze privacy behoorlijk onder druk staat. Grote bedrijven hebben hun winst op hun netvlies, niet uw welbevinden.
Ook ananiem gemaakte data kan zo slecht opgezet zijn dat uw gegevens alsnog op straat liggen. Een mooi voorbeeld was er in Amerika. Een staat had de medische gegevens anoniem gemaakt en gratis aan bedrijven verstrekt. Zonder veel moeite konden de gegevens van bijvoorbeeld de gouverneur van de staat eruit gevist worden. Daar ging dus zijn privacy, want vanuit de data kon precies gezien worden wat hem mankeerde. Toch vervelend als hij na zijn gouverneurschap weer echt werk moet gaan zoeken… Hij vormt namelijk een risico vanwege zijn ziektebeeld. Een risico dat je als werkgever niet wil lopen. Een baan is dus voor hem amper nog mogelijk. Hij moet maar hopen nog weer een keer gekozen te worden.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *