LADEN

Typ om te zoeken

Wat is er echt gaande in China

Bedrog en fraude

Wat is er echt gaande in China

Koos Jansen van In Gold wel Trust is er kort over. Als je de Engelstalige sites in China leest, dan krijg je verkeerde gegevens.
De Chinezen vertalen hun sites, maar ze doen dat zo dat we slechts lezen wat ze willen dat we lezen. De Chinezen zelf krijgen op de Chineestalige sites de ‘echte’ data.
Het is dus enorm van belang dat westerse beleggers leren hoe ze zelf Chinese teksten kunnen vertalen. Daar zijn gelukkig tegenwoordig software pakketten voor.
Dan nog is het moeilijk zoeken naar de juiste teksten.
Het is dus onmogelijk om ‘alles’ vertaald te krijgen.
Als belegger is het dus belangrijk om je te specialiseren als je in China wilt beleggen. Je kan niet vertrouwen op de Engelse vertalingen die ze zelf maken. Ik ben daar zelf tot mijn schade ook achter gekomen.
Je moet echt jaarverslagen etc. lezen vanuit de Chinese teksten die je zelf gaat of laat vertalen met software. Helaas moet je dan soms bepaalde teksten nog verder (handmatig) laten vertalen, omdat de software nog altijd niet goed genoeg is om de nuances te kunnen herkennen.
Voor de meeste particuliere beleggers zal deze laatste stap echt een stap te ver zijn. Handmatig vertalen is enorm duur. Onze beleggingen zijn te klein om dat rendabel te maken.
Publiceren van zelfvertaalde teksten en vergelijken van vertalingen kan dan een oplossing zijn. Relaties in China hebben, of enkele Chinese vrienden hebben zou ook kunnen helpen.
Of besluit gewoon om niet in China te beleggen. Je mist dan de opkomst van een wereldmacht, maar je mist ook de oplichtingen die op een schaal plaatsvinden die we zelden gezien hebben. Voor Chinezen zijn alle ‘anderen’ minderwaardig. Die hoef je de waarheid niet te zeggen. Die spel je wat op de mouw. Helaas werkt hun rechtssysteem en hun politieke systeem ook zo. Het is ingebakken in hun samenleving en met de grotere economische kracht die ze krijgen neemt dit gedrag eerder toe dan af.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *