LADEN

Typ om te zoeken

Beleggen om van te leven

Laatste Nieuws

Beleggen om van te leven

Om als belegger succesvol te zijn moet er meer gebeuren dan aandelen kopen en dan maar wachten tot deze méér waard worden. In vroeger tijden was dit de ultieme strategie. Als je bijvoorbeeld voldoende aandelen Koninklijke Olie zou kopen was dit dé manier om rijk worden. Dat had onze koningin immers ook gedaan en daardoor hadden wij toch maar mooi het rijkste koninklijk huis ter wereld. Dat waren nog eens tijden, de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Toen werden met dit soort verhalen mensen nog overtuigd om óók belegger te worden. Maar die tijden zijn voorbij. Ook op de beurs behoren oude wetmatigheden tot het verleden. Als je vandaag de dag met beleggen wat wilt verdienen zul je een bepaalde activiteit aan de dag moeten leggen.

Het lijkt echter niet makkelijk om een mooi rendement te maken. Tenminste niet als ik al die verhalen mag geloven van deelnemers aan seminars die ik met enige regelmatig in het land verzorg. Veel particuliere beleggers hebben een bankadviseur of vermogensbeheerder de verantwoordelijkheid over hun kapitaal gegeven. Steeds weer kom ik mensen tegen die bijzonder teleurgesteld zijn en me vertellen hoe beroerd het met hun portefeuille is gesteld.

Kort gezegd komen hun verhalen er op neer dat ze niet begrijpen hoe het toch komt dat hun adviseur altíjd aan hun verdient en dat zij er zo verdomd weinig aan overhouden. Zelfs als de beurs in ‘hausanna’ stemming verkeert, presteren de zogenaamde specialisten belabberd. Als de hele beurs bijvoorbeeld een procent of tien is gestegen zien zij daarvan slechts enkele procenten van terug op hun afschriften. Maar als de beurs dan een correctie van 10% laat zien gaan zij er gemiddeld zo’n beetje het dubbele op áchteruit. Aan mij de vraag hoe dat toch komt.

Mijn steevaste antwoord aan deze beleggers is dan het volgende. Alweer enkele jaren terug was ik op bezoek was bij de ‘vice-president asset-accounts’ van een van onze grootste zakenbanken. Alleen al uit zijn functienaam kun je afleiden dat deze man verstand móet hebben van beleggen. Hij wist me dan ook te vertellen dat het er niet goed uitzag voor Koninklijke Olie. Zoals het er op dat moment voorstond verwachtte hij dat het voor deze onderneming ‘on long terms’ wel eens moeilijk zou kunnen worden en dat ze problemen zouden krijgen met het op peil houden van de winstmarge.

Beleggers onder elkaar zeggen dan, ik verwacht dat de koers van Kon. Olie wel zal dalen. Nou wist ik dat de bank waar hij voor werkte op dat moment ruim 60.000 klanten had die (ruime) porties aandelen van dit bedrijf in bezit hadden. Toen ik hem dan ook vroeg of hij deze relaties nu een brief ging sturen om zijn verwachting aan te kondigen, reageerde hij heel verontwaardigd: "dat kan ik natuurlijk niet maken. Want of mijn verwachting wél of niet uitkomt, na zo’n brief gaat het per definitie slecht met de koers van Koninklijke Olie. Afgezien nog van het feit dat dit bedrijf klant is bij onze bank en na zo’n aankondiging zullen ze dat niet lang meer zijn".

Om een lang verhaal kort te maken, zelfs als adviseurs of vermogensbeheerders weten wat goed is voor hun klanten, kunnen ze daar vaak niet eens naar handelen. Ondanks de negatieve teneur van dit verhaal is het wel gelijk mogelijk om met beleggen geld te verdienen. Maar dan moet u zélf actief worden. Er is namelijk maar één persoon die zich écht verantwoordelijk voelt voor zijn bezit en dat bent ú. U bent ook de enige die in dit soort situaties adequaat kan handelen. Dat kunt u en dat mag u van adviseurs niet verwachten.

Er zijn mensen die 40 uur per week besteden aan werken om geld te verdienen. Het is ook mogelijk om twee keer per week 1 uur met je beleggingsportefeuille bezig te zijn en zo je geld vóór je te laten werken in plaats van andersom. Dan laat je het anderen niet doen maar dan doe je het zelf! In mijn volgende column zal ik hier nader op ingaan.

Francois geeft over beleggen mini seminar in heel Nederland en binnenkort ook in Vlaanderen. Bij voldoende animo zelfs mogelijk deze winter op Curacoa en aankomende zomer in Zuid Frankrijk! Kijkt u op www.beursbox.nl/affiliate/seminar.html voor meer informatie en neem even contact op met Francois als u zelf denkt een zaal vol te krijgen en hem daarvoor wilt uitnodigen. (30+ aanwezigen)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *