LADEN

Typ om te zoeken

‘Alles onder controle’

Laatste Nieuws

‘Alles onder controle’

Afgelopen week een forse stijging van diverse grondstoffen. Goud boekte een nieuw all time high op $958 en het zwarte goud Olie scoorde een nieuw all time high tot boven de $100. Ook andere grondstoffen lieten flinke stijgingen te zien. Een forse opsprong dus voor de inflatie.
Het is nu exact 6 maanden geleden dat Bernanke bruusk wakker werd geschud uit zijn mantra ‘Niets aan de hand, we hebben alles onder controle’.
6 maanden geleden verlaagde de FED voor het eerst de rente om de gevolgen van de kredietcrisis in te dammen. We zijn nu een half jaar verder en we hebben vele dalende rentestappen achter de rug, maar de kredietcrisis spreidt zich nog steeds als een olievlek uit over de financiële markten. Het indammen van de crisis door de FED is vooralsnog een fiasco. De Franse trader Jerom Kievel kreeg het zelfs voor elkaar een wanhoopsactie bij Bernanke los te maken. Als gevolg van een miljarden verlies bij SocGen. raakte Bernanke in paniek en verlaagde de rente tussentijds met 0.75%. ‘Niets aan de hand, we hebben alles onder controle!’

Alles onder controle? Wel het enige dat ik kan constateren is dat de inflatie op hol slaat. En wellicht is dat ook de bedoeling van Bernanke. Inflatie is natuurlijk geweldig als je torenhoge schulden heb. De schulden verdwijnen als sneeuw voor de zon door de geldontwaarding. En indirect ook goed voor de aandelenmarkten. De aandelen moeten natuurlijk wel de inflatie ‘incalculeren’ in de aandelenkoersen. Ik handhaaf mijn visie dan ook dat de Dow Jones binnen 3 jaar boven de 20.000 staat. Gecorrigeerd voor inflatie wordt u hier niet veel wijzer van, maar u kunt wellicht dankzij de koerswinsten de geldontwaarding enigszins compenseren.

Bernanke zal voorlopig de rente blijven verlagen. Dankzij hem krijgen we hogere aandelenkoersen maar zullen ook de prijzen van alle goederen die we nodig hebben (levensmiddelen, benzine etc.) flink verder stijgen. Hieronder een overzicht van de prijsstijgingen van enkele grondstoffen sinds Bernanke 6 maanden geleden begon met de eerste rente verlaging om de gevolgen van de kredietcrisis te beteugelen.

Crude Oil:
 +37.5%
 
Natural Gas:
 +29.6%
 
Koper:
 +22.5%
 
Platinum:
 +72.0%
 
Zilver:
 +45.1%
 
Tarwe:
 +66.5%
 
Sojabonen:
 +68.4%
 

U mist er nog 1 in dit rijtje en dat is Goud. Dit edelmetaal steeg de afgelopen 6 maanden met maar liefst 45%.

Als u de volgende keer bij de kassa afrekent en constateert dat u opnieuw flink dieper in uw portemonnee moet tasten om af te rekenen, denk dan even aan de geruststellende woorden van Bernanke. ‘Niets aan de hand, we hebben alles onder controle’.

De GroeiParels die u de afgelopen weken gratis kon downloaden staan inmiddels op mooie winsten. Dexia +16% en SNS Reaal, die deze week nog prachtige cijfers publiceerde, op +8%.

U kunt nu nog profiteren van het introductieabonnement tot 1 januari 2009 voor slecht 225 euro. Deze aanbieding geldt nog tot 1 maart 2008 daarna gaat de abonnementsprijs omhoog tot 299 euro voor 12 maanden. U kunt inschrijven via http://www.gannanalist.nl/GroeiParels.htm

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *