LADEN

Typ om te zoeken

165 miljoen aan bonussen

Laatste Nieuws

165 miljoen aan bonussen

En dan zonder dat de echte toplaag nog een bonus krijgt, want de absolute toppers hebben al aangegeven nu geen bonus meer te accepteren. Het bedrijf maakte in het jaar waarover het dus 165 miljoen dollar aan bonussen uitreikt het grootste verlies in de Amerikaanse geschiedenis en alleen dankzij regeringsingrijpen met 170 miljard dollar aan steun kon het bedrijf blijven bestaan. In feite had het bedrijf failliet moeten gaan, waarbij alle medewerkers niet alleen hun baan, maar ook hun bonus kwijt waren geweest.
Aandeelhouders verloren in hetzelfde jaar 100 miljard aan beurswaarde in dit aandeel alleen.
In het vierde kwartaal van 2008 verloor het bedrijf maar liefst het ongehoorde bedrag van 61,7 miljard dollar.
Het gekke is, de werknemers hebben geen zeggenschap gehad in de redding, maar hen is toen ook onterecht niet gevraagd hun offer in de redding te brengen. Hun offer had kunnen zijn, afzien van bonussen en een 20% loonsverlaging.
Voor een bedrijf dat het grootste verlies in de Amerikaanse geschiedenis maakt, was dat misschien geen gekke vraag aan het personeel geweest. Echter niets van dat alles. De regering Bush pompte er zonder verdere voorwaarden 170 miljard dollar in en de meeste personeelsleden gaan nu zonder enige gêne hun 165 miljoen aan bonussen opstrijken. De bonussen waren ooit bedoeld om mensen binnen te houden. Degenen die hun bonus niet willen afstaan, hebben direct na het verkrijgen van de bonus ontslag genomen. Daarmee is de mythe dat bonussen mensen binnenhouden ook ontkracht.
Weet u, bij al deze ophef valt het bij AIG nog relatief mee. 165 miljoen dollar is een schijntje ten opzichte van de bonussen bij Merrill Lynch. Dat bedrijf ging vrijwel failliet en kon nog maar net gered worden, waarna er nog 3,6 miljard aan bonussen uitgekeerd werd. Alles is dus betrekkelijk.

(vrij naar Oxbury)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *