LADEN

Typ om te zoeken

Is de basis van de crisis uniek?

Laatste Nieuws

Is de basis van de crisis uniek?

Is het uniek dat er teveel geld in omloop wordt gebracht en dat bankiers zich gek laten maken door de vraag vanuit de markt?
Het antwoord daarop is neen. Als de bankiers even teruggedacht hadden aan hun studie, dan zouden ze zich het boek "The Wealth of Nations" nog wel herinneren, ervan uitgaande dat ze dit verplichte boek ook daadwerkelijk gelezen hebben…
Adam Smith schreef in 1776 al over de Schotse economie en hoe deze in het toen recente verleden in de problemen was gekomen door bankiers die in feite te veel papieren geld in de economie gebracht hadden.
Ze hadden zich, net als de huidige bankiers, gek laten maken door hebzucht en door de vraag vanuit de markt. Die vraag vanuit de markt was ook reëel. Bankiers die niet meededen in die kermis werden door ondernemers niet meer als bankier gebruikt. In plaats van voorlichting kozen de banken toen meestal alsnog maar voor meedoen aan het spel dat maar één einde kent, namelijk een crisis die geheel en al aan menselijk handelen te wijten is. Net zoals we dat nu hebben.
In al die eeuwen leerden we niets. Sterker nog, we zijn met al die computers erbij alleen nog maar stommer geworden en maakten een crisis die qua omvang ongekend groot is.
In feite is de oplossing ook in het verleden te vinden. Ze is niet leuk. Adam Smith schreef in 1776 een boek dat niet voor niets nog altijd verplichte leesstof is. Misschien ook een idee voor politiek Den Haag nu ze er al meer dan twee weken over doen om een plan voor de oplossing van de crisis te vinden. Ze zoeken de oplossing in pappen en nathouden. Dat is geen oplossing, het is een lapmiddel. In feite ligt daar mogelijk ook een deel van de tijd die ze verliezen. Sommigen zullen een oplossing willen zien, de meesten gaan voor lapmiddelen. Hoe dan ook, een oplossing uit de crisis komt er vanuit Den Haag niet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *