LADEN

Typ om te zoeken

Kent u Kondratieff?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Kent u Kondratieff?

Kondratieff

Hij was een bijzondere econoom die de pech had in een dictatuur te leven waarin ze de waarheid die de leider graag wilde zien belangrijker vonden dan de waarheid die de bewijzen lieten zien.
U ziet mogelijk al wel op wel hellend vlak ik refereer.
Kondratieff schreef kort na de revolutie over hoe Rusland via een vijf jaren plan economisch sterk kon worden. Stalin zag in die aanpak een anticommunistische tendens en liet Kondratieff ontslaan.
Kondratieff deed onderzoek naar de verschillende economische systemen en kwam er achter dat in de vergelijking met het communisme het kapitalistische systeem sterker was.
In een echt kapitalistisch systeem zou de economie voor de broodnodige opschoning zorgen, net zoals de natuur de gezonde beesten en planten ruimte geeft, terwijl de zieke planten en dieren afgevoerd zouden worden doordat ze ten prooi vallen aan sterkere exemplaren.
De gezonde concurrentie binnen het echt kapitalistische systeem en het feit dat je failliet in kon gaan hadden een schonende werking. Survival of the fittest is ook economisch gezien een goede basis. In een echt kapitalistisch systeem zou de economie net zoals het klimaat in verschillende fases komen. Hij vergeleek het met de seizoenen. Met name de winter was de ergste periode, waarbij tot wel 90% van het kapitaal verloren kon gaan. Keihard, maar de resterende 10% was voldoende voor een hernieuwde fase van de lente, zomer en uiteindelijk herfst. Zo’n complete cyclus kon uiteindelijk tot wel 80 jaar duren.
Kondratieff bleek gelijk te hebben. Wel is het zo dat er geen land in de wereld ‘echt’ kapitalistisch is geworden. Het land dat er nu nog het meeste op lijkt is gek genoeg China tot voor kort geweest. Helaas heeft China nu ook ontdekt dat geld printen en onbeperkt geld drukken nóg voordeliger werkt.
Meer over Kondratieff

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *