LADEN

Typ om te zoeken

Jaarverslagen, u moet ze (leren) lezen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Jaarverslagen, u moet ze (leren) lezen (Tom Lassing)

Het jaarverslag van GE 2013 bleek recent slechts 800 keer gedownload te zijn. Dit houdt dus in dat de tienduizenden beleggers in dit enorme bedrijf geen enkele interesse in de gepubliceerde cijfers hebben.
Ik heb een tip voor u. Begin een jaarverslag nooit vooraan te lezen. U moet immers door tientallen pagina’s juridische bla bla heen voor u bij de interessante inhoud komt. Blader door tot u de cijfers ziet en begin daar te lezen.
Dat maakt het al veel leesbaarder.
De meeste jaarverslagen zijn helaas niet meer dan de weergave van het vorige jaar. En dan vaak alleen nog in cijfers.
Slechts enkele CEO’s blinken uit in het leuk. leerzaam en interessant maken van hun jaarverslag. De bekendste daarvan is Warren Buffett. Ook Jeff Bezos van Amazon maakt het jaarverslag interessant.

Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway

Warren Buffett, kampioen jaarverslagen lezen

Maar of een jaarverslag nu interessant of leerzaam is, eigenlijk bent u het uw geld en investering verplicht om het jaarverslag van het bedrijf waar u geld in heeft geïnvesteerd te lezen.
Vaak een saaie bedoening, maar soms zitten er pareltjes tussen waar u als belegger ook weer beter van kan worden. En soms… soms lees je ook redenen waarom je eigenlijk geen aandeelhouder meer zou moeten zijn. Maar dat leest u alleen als u door jarenlange ervaring het jargon leert lezen.
Warren Buffett zelf leest iedere dag jaarverslagen. Hij is als geen ander in staat gebleken om puur vanuit de jaarverslagen te zien hoe de onderneming er echt bij staat.
Het staat er namelijk bijna altijd wel in, als je het maar weet ’te lezen’.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *