LADEN

Typ om te zoeken

Is privatisering de oplossing

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is privatisering de oplossing

In Zuid Afrika willen ze ter waarde van 120 miljard aan snelwegen hebben. Het budget is echter 6 miljard.
De vraag is nu, hoe kan ook Zuid Afrika een wegennet aanleggen dat zich kan meten met het wegennet van landen als Duitsland, België en Nederland?
De regering heeft het geld niet om serieus de zaak aan te pakken. Toch is het voor de economische ontwikkeling keihard nodig dat het vervoer in Zuid Afrika sneller en efficiënter geregeld wordt. Betere snelwegen zorgen voor een snellere doorstroming en zo kan de arbeidsproductiviteit flink omhoog.
De kip en het ei.
De Zuid Afrikaanse regering denkt daarom aan tolwegen.
Dat heeft het voordeel dat er nu al begonnen kan worden met bouwen EN het voordeel dat de gebruiker ook gaat betalen.
Hoeveel is je de snelle verbinding waard?
Maar er liggen ook valkuilen op de loer. Als je namelijk ook veel geld blijft stoppen in de oude wegen, dan is de tolweg nooit commercieel te handhaven. Aan de andere kant wil je ook dat lokale bevolking van A naar B kan, zonder steeds gedwongen te worden de tolweg te nemen. Je maakt altijd de keuze, heb ik de tijd en reis ik goedkoop, of wil ik er snel zijn en dan betaal ik de tol.
De commerciële partij die de tolweg aanlegt wil zekerheden hebben over het minimale gebruik van de snelweg. En wie moet die zekerheden afgeven en op welke manier…
Overal tolweg is als automobilist en als ondernemer niet leuk, maar de gewonnen snelheid heeft ook z’n voordelen.
Misschien moet Zuid Afrika het contract zo opstellen dat ze de snelweg eventueel later toch met belastinggeld kunnen kopen tegen een prijs die voor iedereen acceptabel is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *