LADEN

Typ om te zoeken

Hoe veilig is mijn beleggingsfonds?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe veilig is mijn beleggingsfonds?

Als ik zelf aandelen heb, dan is dat bezit beschermd tegen een faillissement van de bank vanwege de bewaring bij een apart bewaarbedrijf, maar hoe zit dat bij een belegging in een beleggingsfonds? Welke risico’s loop ik daar als particuliere belegger of als klein bedrijf met wat beleggingen met de liquide middelen in een beleggingsfonds?
– Als ik kijk naar de regelgeving rondom beleggingsfondsen dan geldt er voor een belegging in een beleggingsfonds in Nederland het beleggerscompensatiestelsel (BCS).
In feite is uw geld aan een beleggingsfonds geven hetzelfde als geld aan uw bank geven.
U bent het kwijt.
U hoopt het ooit terug te krijgen, maar u heeft vrijwillig afstand gedaan van de zeggenschap over uw geld.
Dat moet ook wel, want anders kan het beleggingsfonds niet beleggen.
Maar gaat het beleggingsfonds failliet, dan heeft u dus pech. Daarom is het beleggerscompensatiestelsel opgezet.
DNB voert deze regeling uit.
Alleen particulieren en kleine ondernemingen kunnen een beroep doen op het beleggerscompensatiestelsel.
Ze keert tot maximaal 20.000 euro per persoon of kleine onderneming uit.
Echter, als u een aanmerkelijk belang (>5%) in het nu failliete fonds heeft, dan bent u uitgesloten van de regeling. Ook bestuurders, beheerders zelf zijn uitgesloten.
Het is dus van belang dat u weet dat u slechts tot 20.000 euro per faillissement gedekt bent. Ook is van belang dat u zich realiseert dat het beleggingsfonds of de bank er achter failliet moet gaan. Er is geen compensatie voor koersverliezen.
EN… er is nog een belangrijke voorwaarde.
Het beleggingsfonds moet deelnemen aan het BCS. Er moet ook een AFM vergunning zijn of anderszins moet men onder de dekking van een toezicht vallen.
Overigens geldt ook in België minstens een dekking van 20.000 euro. Dat is namelijk het Europese minimum.
Let op bij aanbieders van buiten de EER!
Meer informatie vindt u hier
In Nederland heeft het fonds voor compensatie van failliete fondsen slechts 11,3 miljoen euro in kas. Het is tot op heden voldoende gebleken, maar er kan een domino-effect ontstaan bij het faillissement van een heel groot fonds. Als het vermogen namelijk niet groot genoeg is, dan moeten de deelnemers is de regeling gezamenlijk bijspringen. Hierdoor kunnen ook weer anderen omvallen en als gevolg daarvan kan heel het stelsel het faillissement van een sector bewerkstelligen… tenzij de overheid weer geld gaat verzinnen en de sector redt door het verzonnen geld in te zetten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *