LADEN

Typ om te zoeken

Is Inflatie een tijdelijk probleem?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is Inflatie een tijdelijk probleem?

Dát we inflatie hebben is geen verrassing. Al sinds 2008 was het wachten op het moment dat inflatie zou toeslaan. Er was een pandemie in combinatie met het vastlopen van de wereldwijde logistiek én een oorlog in Oekraïne met aansluitende energie crisis en voedselcrisis voor nodig om het inflatiespook uiteindelijk uit de fles te laten.
Zie dat spook daarna dan maar eens terug in de fles te brengen.
Dat is niet makkelijk.
Door de prijsstijgingen willen werknemers meer loon en meer loon zet de toon voor een nog hogere inflatie en zo jaagt alles de inflatie verder op.
De remedie is een hogere rente en een stagnerende economie. Twee zaken die we eigenlijk ook niet willen.
De EU en de VS zetten al in op een hogere rente, maar om écht een impact te hebben zou een rente van 10% reëel zijn. De huidige rente is nu rond de 2% te vinden. Dat zet dus geen zoden aan de dijk.
Een rente van 10% zou echter echt onmogelijk zijn, omdat de staatsschulden in het westen daarvoor veel te hoog zijn. Alle belasting inkomsten zouden dan naar de betaling van de rente op de staatsschulden gaan. Dat zou een enorme crisis in de economie veroorzaken.
We moeten het dus doen met halve maatregelen en hopen dat die uiteindelijk heel het probleem gaan oplossen.
Ik moet dat nog zien. Theoretisch kan het niet werken… Maar ja, theoretisch had de inflatie al in 2009 een enorm probleem moeten worden.
Er is na 2008 veel te veel geld gecreëerd. Dat geld moet weer een keer uit de economie gehaald worden. Dat kan door faillissementen of door een enorme geldontwaarding. Met 10% inflatie is die geldontwaarding al lekker onderweg, maar het is den druppel op een gloeiende plaat als je kijkt naar hoeveel geld er sinds 2008 bij is gekomen.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *