LADEN

Typ om te zoeken

Is het gedaan met de dollar als wereldmunt?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is het gedaan met de dollar als wereldmunt?

We weten dat De VS ooit de (2e) oorlog met Irak begon, mede omdat Saddam indertijd aangaf dat je wat hem betreft olie ook mocht afrekenen in goud.

Ook Ghaddafi in Libië zei zoiets en hij eindigde letterlijk met een mes tussen zijn ribben in de goot.

De VS deed ‘alles’ om haar dollar hegemonie te bewaren. Dat beleid is niet veranderd.

Nu de oorlog in Oekraïne voortduurt heeft Rusland ook aangegeven dat je olie nu niet in dollars, maar in roebels moet afrekenen. Een duidelijke ‘aanval’ naar de dollar als wereldmunt. Ruslands leider vindt namelijk dat hij al in oorlog met de VS is, dus daarom zijn stap de dollar te ondermijnen.

Vanaf het moment dat het Russische standpunt bekend werd, kwamen de wapen leveranties voor Oekraïne een stuk makkelijker tot stand.

Tot mijn verrassing ziet Saoedi Arabië nu toch ook haar kans schoon om nog een stoelpoot van de VS door te zagen. In Davos gaven ze aan dat olie wat hen betreft ook in andere valuta dan de dollar mag worden afgerekend.

Daarmee neemt het land een risico.

Iran is de aartsvijand van de Saoedi’s. Iran helpt Rusland. Weinig kans dus dat Iran in het Amerikaanse kamp komt.

Blijkbaar is Saoedi Arabië van mening dat ze daarom de nodige bewegingsvrijheid hebben daar waar het de dollar en de Amerikaanse reactie betreft. Ik denk een enorme misrekening.

Het risico is dat de VS niet ’te snel’ te hulp komt als Saoedi Arabië met Iran ineens tot een echte oorlog komt.

De VS zal Iran nooit laten winnen, maar als Amerika moet ingrijpen om Saoedi Arabië te redden, dan zullen de huidige leiders van Saoedi Arabië zeker niet aan de macht blijven.

Het risico is dus dat ze de VS als grote bondgenoot verliezen en dat Iran nu brutaler richting de Saoedi’s gaat worden, mede omdat Iran een buitenlandse vijand nodig heeft om binnenlandse onrust de kop in te drukken.

In mijn ogen geen beste timing van de Saoedi’s.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *