LADEN

Typ om te zoeken

Is er een tech luchtbel aanstaande?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is er een tech luchtbel aanstaande?

Er zijn de nodige overnames bekend gemaakt. Meestal een teken dat de CEO’s in paniek beginnen te raken. Er zijn namelijk twee belangrijke redenen waarom ze ‘ineens’ met overnames komen…
1. De eigen omzet en winst valt tegen, dus moeten ze die winst en omzet elders kopen
2. Ze zijn bang dat concurrenten het anders doen en ze straks als lelijk eendje ogen omdat ze niets moois en sexy hebben weten aan te schaffen.

De realiteit is dat de meeste overnames geen succes zijn en al zeker niet als deze overnames op de top van de markt plaatsvinden.

Is dit dan de top van de markt?
Nu, in Amerika stond menig index nog nooit hoger. Wel degelijk is het dus de top van de markt. Ik weet alleen niet hoeveel hoger het kan. Maar goedkoop zijn de overnames nu allerminst.
Sandisk kocht Fudion-io voor ruim een miljard dollar. Gisteren las ik dat Oracle dicht bij een overname deal met Micros Systems is. Priceline kocht OpenTable voor 2,6 miljard dollar en zo lang geleden is het nog niet dat Apple een hap nam en Beats overnam. In mijn ogen geen stap voor Apple zelf, maar vooral ingezet omdat ze het de concurrentie niet gunnen. (en ze veel te veel cash hebben). Het is ook nog niet zo lang geleden dat Google het bedrijf Nest overnam. Was toch ook goed voor 3,2 miljard dollar waarvan een substantieel deel uit pure warme lucht in de vorm van goodwill bestond.
Misschien is mijn vraag verkeerd. Is er een tech luchtbel aanstaande? Neen, we ziten er mogelijk al midden in.
De kunst is nu bedrijven te vinden die de komende tijd opgegeten gaan worden door grotere bedrijven met veel te veel cash omhanden. Die cash moeten ze wat mee, want dollars cash aanhouden, dat is wel het laatste dat je nu moet doen. Er is misschien maar één ding slechter en dat is te dure overnames doen, maar ja, als iedereen danst, dan moet je mee dansen…
Dat zal als excuus gebruikt worden voor de veel te dure CEO’s die meedoen in het circus omdat anderen het ook doen. Krijgen ze daarvoor dat extreem hoge loon? De zaak naar de verdommenis helpen kan ook veel goedkoper.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *