LADEN

Typ om te zoeken

Investeren in energietransitie

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Investeren in energietransitie

investeren

Willen we ons energiegebruik verduurzamen, dan is de beste weg om te belopen die van vermindering. Zorg vooral eerst dat je minder energie nodig hebt. We gaan er daarom niet aan ontkomen dat we de komende jaren veel geld moeten gaan uitgeven aan isolatie en andere verbetering om te komen tot een lager energieverbruik.
Ramen moeten kleiner en dikker worden, muren en daken moeten vooral dikker worden en we ontkomen er niet aan om een flink deel van de oude bestaande woningvoorraad te moeten renoveren of zelfs te slopen om er veel energiezuiniger woningen voor terug te bouwen.
Dit alles helpt u alleen als consument, het helpt niet het land. Onze energieconsumptie thuis is namelijk slechts een fractie van wat we in totaal aan energie verbruiken. Alle inwoners samen verbruiken privé ongeveer 15% van alle gebruikte energie.


Uw net gekochte LED lampje gaat dus landelijk weinig verschil maken.
De grote klappers moeten komen van de industrie en van vervoer.
Daarmee wil ik niet zeggen dat ze moeten verminderen. Het moet ze echter wel interessant gemaakt worden om efficiënter te worden. Als verminderen niet kan, dan kijken naar verbeteren. Verbeteren door te verduurzamen.
Wek enorm veel energie duurzaam op, en sla het op in bijvoorbeeld warmte of waterstof.
Probeer zo veel mogelijk op te slaan in een vorm die je daarna ook zo gebruikt.
Warmte voor warmtenetten. Elektriciteit voor stroom.
Je kan namelijk ook warmte in stroom omzetten, alleen dan gaat 50% van de energie verloren. Dat moet je dus zien te voorkomen.
In mijn ogen moet er een energie coördinator komen die met de verschillende partijen (gemeenten, ondernemingen die energie afnemen, ondernemingen die energie leveren) gaat afstemmen hoe dat die grote transitie zo goed mogelijk kan verlopen. Ik zie nu namelijk een serieuze ‘strijd’ tussen verschillende technieken ontstaan waarbij men elkaar de wind uit de zeilen neemt. Dat is onnodig en uiteindelijk duur. Ook zie ik nu al dat verschillende niveaus elkaar tegenwerken. De grootleveranciers willen de situatie zo houden, terwijl huishoudens steeds meer de zaken zelf willen regelen. Daar ligt echt een enorm pijnpunt. Zeker omdat de huishoudens het grootste deel van de belastingen op energie betalen.
Kijk landelijk waar warmtenetten interessant zijn en probeer die dan te voeden met restwarmte van de industrie, of warmte vanuit duurzame energiebronnen, eventueel aangevuld met een back up vanuit andere bronnen. Probeer op die manier heel het land af te dekken. Daar waar warmtenetten niet interessant zijn, kan mogelijk het gasnet geschikt gemaakt gaan worden voor waterstof of gas vanuit andere bronnen dan Russisch of Amerikaans aardgas. Dat is namelijk energie afnemen van de duivel of zijn broertje.

Investeren in zonneparken? Kijk hier

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

2 Reacties

 1. Theo Benschop 19 maart 2019

  Met het onderwerp kan iedereen duurzaam een duurzame toekomst tegemoet zien. Als iedereen maar duurzaam op het juiste moment voorsorteert om een duurzame mogelijkheid duurzaam niet te missen!

  Dit uiteraard nadat hij of zij, die in ieder geval het wiel niet uitgevonden heeft, zich duurzaam kan vinden in het predicaat “duurzaam energie afnemende consument”, en hij of zij zich dan ook als consument op de hoogte heeft gesteld van de duurzame wegen die de experts van de consumentenbond op de weg naar Rome aanbevelen, zodat hij of zij niet duurzaam genoodzaakt zal zijn om de een of andere duurzaam efficiënte energie voorziening uit te vinden, en dan in zijn of haar hobbyruimte in elkaar te knutselen.

  Bij de consumentenbond zal hij of zij aan de weet komen dat de consumentenbond vierkant achter een voorstel voor een duurzame agenda staat, maar waar de consumentenbond vanwege de vele losse nog uit te werken losse eindjes hierover dan ook niets zinnigs zeggen.

  Wel werd ondergetekende, die uiteraard de ballen verstand van zeg maar alles heeft, op het internet met de verzuchting

  “De hele wereld schakelt over op gas behalve gekke Henkie Nederland.”

  geconfronteerd.

  Zodat een doorsnee niet gekke Henkie consument duurzaam denkt

  “Gekke Henkie Nederland is duurzaam in koude oorlog retoriek over de mensen van het Rode Gevaar in Rusland blijven steken, want het gaat duurzaam niet gebeuren dat Gekke Henkie Nederland in staat is om de mensen in Groningen op normale wijze de schade te vergoeden en duurzasm niet in staat is om met de mensen van het Rode Gevaar in Rusland duurzaam normaal zaken te doen.”

  Dus de energie consumerende consument zou ook duurzaam kunnen denken

  “Iedereen wil terug naar de natuur, dus vandaag ga ik het weer gewoon proberen met de benenwagen, dan ben ik in ieder geval vandaag in het oerwoud van wetten, voorachriften, lettertjes en veel te veel te kleine lettertjes waarin niemand het oerwoud meer kan zien van het oerwoud verlost, wat duurzaam een geheel uitgewerkt plan B zonder losse eindjes zou kunnen zijn!”

  Of uiteraard het tegenovergestelde, maar dat moet uiteraard iedereen op de vele wegen die dan weliswaar niet naar Parijs maar naar Rome leiden met zijn of haar duurzaam eigen agenda duurzaam zelf weten!

  Beantwoorden
  1. Theo Benschop 19 maart 2019

   “(…) maar waar de consumentenbond,

   dit vanwege de vele nog uit te werken losse eindjes,

   hierover dan ook in de lettertjes van de consumentenbond niets zinnigs kan zeggen.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *