LADEN

Typ om te zoeken

Indexhugging is klantschading (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Indexhugging is klantschading (Tom Lassing)

Index beleggingsfondsen volgen de index. Dat is hun opzet. Daarom heten ze index fondsen. De AFM is nu van mening dat actief beheerde indexfondsen die hun index te goed volgen gezien kunnen worden als indexhuggers. Dat is een goed Nederlands woord voor indexknuffelaars.
De AFM is van mening dat indexknuffelaars geen meerwaarde bieden en dus het klantbelang schaden.
Een rare opstelling, omdat het beleggingsfonds juist is opgezet om de index te volgen en niet om daar te veel van af te wijken.
Het is wel zo dat deze actief beheerde beleggingsfondsen duurder zijn dan ETF’s die hetzelfde doen. Je zou denken, dat is dan vrije keuze van de klant. Maar neen, de AFM vindt de klant maar een domme gast die daar niet zelf over kan nadenken en de AFM heeft dus nu besloten om deze indexfondsen te dwingen hun kostenplaatje aan te passen richting de ETF’s die in feite ook een niet actieve vorm van beheer uitoefenen, alleen heel veel goedkoper.
Het is een mooi streven van de AFM, maar het staat natuurlijk in schril contrast met een vrije marktwerking waar in feite heel de beleggingswereld vanuit gaat.
Niets vrije marktwerking, de AFM wil een gestuurde economie en de AFM gaat bepalen hoeveel je aan kosten in berekening mag brengen en hoeveel je mag verdienen.
Het zou de communistische heilstaat niet misstaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *