LADEN

Typ om te zoeken

Disrupting beyond belief (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Disrupting beyond belief (Tom Lassing)

Kunt u zich indenken dat het grootste speelgoedbedrijf geen speelgoed bedrijf is? Of dat het grootste taxibedrijf geen enkele taxi bezit? De grootste hotelketen ter wereld bezit geen enkele eigen hotelkamer. Hoe is het mogelijk?
Het grootste speelgoedbedrijf is McDonalds die dankzij de happy meals meer speelgoed omzetten dan de grootste speelgoedketen in de wereld. Uber is het taxibedrijf met de meeste omzet. Maar het is een software bedrijf dat het anderen mogelijk maakt hun auto als taxi’s in te zetten. En AirBnB is een online boekingssysteem dat mensen met vrije kamers de mogelijkheid geeft om deze via hun software te verhuren.
Hoeveel andere sectoren gaan dankzij software veranderingen een enorme herschifting meemaken?
Denk aan Goldman Sachs die meer Natural Gas verhandeld dan Exxon. Wie had dat ooit gedacht?

nokia
Denk ook eens aan Nokia, dat zo’n marktaandeel op GSM gebied had dat in sommige landen een GSM gewoon een Nokia genoemd werd. In twee jaar tijd was het over en had 90% van de consumenten de GSM ingewisseld voor de Smartphone. Een smartphone die al 15 jaar bestond, maar die heel lang net niet sexy genoeg was om opgepakt te worden door de massa. Ik had zelf in 2001 mijn eerste smartphone met daarop Word en Excel die prima werkten. Ik kon er prachtig online mee beleggen op mijn Alex rekening. In 2006 was ik het al zat. In 2009 gooide in mijn smartphone weg en na 2010 werden ze ineens weer populair.
Het kan raar lopen.
Hoeveel sectoren gaan nog door vooral software en Internet toepassingen onderuit gehaald worden? Denk aan de advocatuur. Wetgeving kan je door slimme robots laten uitzoeken. Waarom nog zo veel juridische experts betalen als je de basis van het verhaal uit de computer kan trekken. Dat gaat heel wat juristen hun baan kosten.
Vraag u ook af of u op termijn nog een auto wilt bezitten. U kan deze straks ook per rit huren en automatisch voor laten rijden. Immers, auto’s kunnen straks zelf rijden.
En dat zelf rijden doen ze heel wat veiliger dan wij mensen dat doen. Je zal maar een reparatie werkplaats bezitten… Of verzekeraar zijn…
Waarschijnlijk gaan er nog heel veel sectoren enorme veranderingen te zien krijgen. Het gaat sneller en vernietigender dan we ons kunnen indenken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *