LADEN

Typ om te zoeken

De veiligste oplossing (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

De veiligste oplossing (Tom Lassing)

Wat kunt u doen om ‘veilig’ te zijn? En dan bedoel ik vooral financieel veilig.
Laten we er maar vanuit gaan dat niemand de toekomst kan voorspellen. Het kan voor eeuwig economisch goed blijven gaan, het kan economisch en financieel al snel een drama worden. Niemand die er zekerheid over kan geven.
Het boeit ook niet. U wilt zo veilig mogelijk zijn.
Wat kunt u dan doen?
Spreiding is in mijn ogen dan de beste oplossing. U kan dan altijd iets kwijtraken, maar normaal gesproken nooit alles. Zou het voor eeuwig goed gaan, dan zit u ook goed.
Dat lijkt mij persoonlijk geen slechte oplossing.
Maar wat is spreiding?
Als u spaargeld heeft, dan is de eerste spreiding al om het bij verschillende banken aan te houden. Maar de les uit 2008 is dat banken onderling afhankelijk van elkaar zijn. Valt de ene bank om, dan neemt deze mogelijk de andere in de val mee. Meerdere banken is dan dus nog steeds geen oplossing. Daarbij kan er een door de overheid opgelegde haircut op spaargeld komen en dan is alle spaargeld bij banken onveilig.
Een stukje van het spaargeld vermogen dus op de spaarrekening van één of meer banken is niets mis mee, maar spreiden houdt ook in dat u meer moet doen met uw spaargeld. Alles in één soort munt, bijvoorbeeld de euro is ook niet zo verstandig. Immers, valt de euro, dan valt uw spaargeld.
Goud, zilver en eventueel andere valuta zijn dan ook mogelijkheden om in te spreiden.

goud
Natuurlijk loopt u dan wel een valutarisico, maar daar staat tegenover dat het dus ook kan meevallen. Door meerdere valuta en edelmetalen aan te houden kan het zichzelf ook weer uitvlakken.
Ik ben zelf heel fanatiek in het aanhouden van fysiek goud en zilver op goud- en zilverrekeningen. Ik heb er drie. Meer hierover op www.goudgoud.com. Bij die drie heb ik het edelmetaal ook nog eens op drie verschillende continenten in de kluizen liggen. Dat is dus letterlijk spreiden. Immers, heel je vermogen in één land aanhouden geeft ook een risico.
Spreiden van risico gaat heel ver!
En nu hebben we het allen nog maar over spaargeld!
Er is misschien ook nog beleggingsgeld. Ook dat zou je in mijn ogen moeten spreiden over meerdere sectoren, meerdere landen en meerdere rekeningen bij brokers. Hoewel ik maar niet zomaar overal in zal beleggen, zit ik eigenlijk altijd wel in ten minste twee en vaak vier tot vijf sectoren. En rekeningen heb ik zowel in eigen land als in het buitenland.
Er kan altijd ergens iets economisch misgaan, maar het kan ook meezitten. Wat er ook staat te gebeuren, de kans is klein dat ik ooit alles kwijtraak. Dat geeft een stukje zekerheid, want of er iets gaat gebeuren, dat weten we niet. Maar stel dat er “iets” gaat gebeuren, dan zou het wel heel zuur zijn als in één keer uw hele vermogen geraakt wordt. Daar is te hard en te lang voor gewerkt, althans in mijn geval.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *